fbpx

САЩ затягат контрола върху ценовия таван за морския руски петрол

САЩ, в рамките на коалицията около Г-7, която преди време наложи горна граница (60 долара за барел) на цените на морския руски петрол, обяви промени в своя режим на съответствие, които трябва да затруднят руските износители да заобиколят тавана, съобщава Ройтерс, позовавайки се на коментари от финансовото министерство на САЩ.

Ведомството е наложило и нови санкции на корабен мениджър, собственост на руското правителство, и трима търговци на петрол, участващи в търговията с руски петрол.

Коалицията между Г-7 и страните от ЕС скоро ще изисква от западните доставчици на морски услуги да получават декларации от своите контрагенти, че руският петрол е бил продаден под тавана всеки път, когато товарят петрола, се казва в изявление на Министерството на финансите.

Механизмът за таван на цените забранява на западните компании да предоставят морски услуги, включително финансиране, застраховане и доставка за петрол, продаден над тавана.

Тези промени допълнително ще усложнят усилията на руските износители да заобиколят горната граница на цените, като същевременно заблуждават доставчиците на услуги от Коалицията, и допълнително ще повишат разходите за всички руски износители, които се нуждаят от първокласни услуги, но не желаят да продават петрол под тавана“, коментират от Министерството на финансите на САЩ, цитирани от Ройтерс.

Вашингтон се е насочил към базиран в Обединените арабски емирства корабен мениджър, за когото се смята, че е собственост на руска правителствена флотилия. Твърди се, че SUN Ship управлява кораб, който преди това е набелязан, че транспортира руски суров петрол над тавана на цената.

На прицел са били и базирани в Хонконг и ОАЕ търговци на руски петрол. Министерството на финансите изтъква, че кораби, наети от базираната в Хонконг Bellatrix Energy Limited, един от търговците, атакувани в сряда, са направили повече от 150 посещения в пристанища в Русия от средата на юни, като са търгувани десетки милиони тонове суров петрол и други продукти на руски държавни петролни компании.

Тъй като таванът на цените беше наложен миналата година, „малко известни петролни търговци с непрозрачни структури на собственост се появиха като чести участници в морския транспорт на петрол, произведен от големи руски петролни компании, превозвайки до половината от петролния износ на Русия„, отбелязват още от Вашингтон.

Санкциите замразяват всички американски активи на набелязаните и като цяло забраняват на американците да работят с тях.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"