fbpx

Успокоени от повишеното предлагане на ключови минерали, инвестициите за добив опасно губят темп

Цените на ключови минерали, използвани в технологиите за чиста енергия, са спаднали през 2023 г., тъй като предлагането е изпреварило нарастващото търсене, но нов анализ (Global Critical Minerals Outlook 2024) на Международната агенция по енергетика показва необходимост от по-големи и по-диверсифицирани инвестиции в подкрепа на усилията за постигане на енергийните и климатичните цели

Връщайки се до нива, наблюдавани за последно преди пандемията, материалите, използвани за направата на батерии, отбелязват особено значителен спад, като цената на лития е спаднала със 75%, а цените на кобалта, никела и графита паднаха с между 30% и 45% – което е спомогнало за понижаване на цените на батериите с 14%. От МАЕ изтъкват, че тъй като растежът на търсенето остава стабилен, тези спадове се дължат най-вече на силното увеличение на глобалното предлагане – което помага да се компенсират рязките покачвания на цените през 2021 г. и 2022 г.

Докладът констатира обаче, че докато по-ниските цени на критичните минерали през изминалата година са били добра новина за потребителите и достъпността, те също така са осигурили насрещен вятър за нови инвестиции. През 2023 г. инвестициите в добива на критични минерали са нараснали с 10%, а разходите за проучване са се увеличили с 15% – все още стабилно, но по-бавно от 2022 г.

Предупреждава се, че днешният добре снабден пазар може да не е добър ориентир за бъдещето, тъй като търсенето на критични минерали продължава да расте силно във всички сценарии на МАЕ, движено от внедряването на технологии за чиста енергия. Днешният комбиниран размер на пазара на ключови минерали за енергиен преход се очаква да се удвои до 770 милиарда долара до 2040 г. по пътя към нетни нулеви емисии до средата на века.

Подробният анализ на всеки проект предполага, че обявените проекти са достатъчни, за да посрещнат само 70% от нуждите от мед и 50% от литий през 2035 г. при сценарий, при който страните по света изпълняват своите национални климатични цели. Пазарите за други минерали изглеждат по-балансирани – ако проектите се осъществят според графика. Обявените проекти обаче не променят високата географска концентрация на доставките и се очаква Китай да запази много силна позиция в сектора на рафинирането и преработката.

Новият доклад на МАЕ съдържа първа по рода си оценка на риска за избрани минерали за енергиен преход, като разглежда четири ключови измерения: рискове при доставките, геополитически рискове, бариери за реагиране на прекъсвания в доставките и излагане на екологични, социални и управленски (ESG) и климатични рискове.

Литият и медта са най-уязвими от рискове за доставките и обема, докато графитът, кобалтът, редкоземните елементи и никелът са изправени пред по-значителни геополитически рискове. По-специално за графита, днешният проект показва, че наличните доставки извън доминиращия играч отговарят само на 10% от изискванията през 2030 г., което прави обявените цели за диверсификация изключително предизвикателни за постигане. Повечето минерали са изложени на високи рискове за околната среда.

Увеличаването на усилията за рециклиране, иновации и насърчаване на промяната на поведението е от жизненоважно значение за облекчаване на потенциалното напрежение върху доставките. Около 800 милиарда долара инвестиции в добив са необходими до 2040 г., за да се стигне до сценарий с 1,5 °C. Без силното навлизане на рециклирането и повторното използване капиталовите изисквания за копаене ще трябва да бъдат с една трета по-високи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"