fbpx

Установено е сериозно изкривяване по веригата на цените на храните

Установана е разлика в цените на храните от производител през търговец до крайния потребител в рамките на 20 до 30% и нагоре.

Властите обаче няма да се намесват в свободния пазар и няма да нарушават създадените правила за свободна конкуренция – „Точно обратното – ще покажем нелоялните търговски практики, така че потребителите да са наясно къде е изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги“, заяви, цитиран от „Дневник“, служебният премиер Гълъб Донев след среща в МС с ръководствата на Комисията за защита на потребителите, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, Агенция „Митници“, Националната агенция по приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

В срещата са участвали вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова, министърът на земеделието Явор Гечев.

Целта на властите е да бъде въведен ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига. Целта е да бъдат привлечени и потребителите, но детайли как ще сработи идеята не са оповестени, освен че се планира създаването на интернет страница. Затова и премиерът препоръчва на гражданите засега да подават сигнали до Комисията за защита на потребителите.

Донев заявява, че държавата ще бъде безкомпромисна в контрола при движението на всяка стока, още от Агенция „Митници“, през НАП, през логистичната верига на доставките, Ще бъде проследявано формирането на цената на продуктите, както и формирането на печалбите.

Цените от вносител до търговец на едро е с нормалните пазарни проценти. Разликата се усеща в крайните магазини, Там нарастването е с 20-30%, което говори за проблем във веригата. Този процес ще бъде анализиран„, отбелязва още Донев.

Става ясно още, че правителството ще изготви и предложения за усъвършенстване на законодателството, като Донев акцентира върху липсата на закон за търговия с храни, както и създаването на нормативно определение за нелоялна търговска практика, чрез което тя да бъде търсена.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"