fbpx

Уязвимостта на руските валутни резерви

Икономистът Георги Ангелов коментира във фейсбук профила си, как могат да бъдат санкционирани руските валутни резерви. Това е по повод плановете на САЩ да наложат санкции върху валутните резерви на Русия, които са рекордно високи – над 643 милиарда долара към миналата седмица, по официални данни на Централната банка на Русия.

https://www.cbr.ru

Цитиран от „Сега“, Ангелов изтъква:

Ще се запитате как може да има санкции върху валутни резерви – може, защото голяма част от резервите са инвестирани в ценни книжа в твърда валута (т.е. в западни ценни книжа), които могат да бъдат блокирани. По данни от януарския бюлетин на Руската централна банка 32.3% от валутните резерви са в евро, 16.4% са в долари, 6.5% са в британски лири и още десетина процента в Япония, Канада и т.н. Т.е. близо две трети са в западна валута и западни ценни книги. Остатъкът е в злато и китайски юани“.

Междувременно пресслужбата на Руската централна банка съобщи, че Съветът на директорите на Банката е решил да повиши основния годишен лихвен процент на 20%. Изтъква се, че външните условия за руската икономика са се променили драстично. Увеличаването на основния лихвен процент ще позволи да се осигури повишаване на лихвите по депозитите до нивата, необходими за компенсиране на повишените рискове от девалвация и инфлация. Това ще помогне за поддържане на финансова и ценова стабилност и ще предпази спестяванията на гражданите от обезценяване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"