fbpx

В Китай сериозно притеснени от ограниченията на САЩ за износа на чипове

Китайската асоциация на полупроводниковата индустрия (CSIA), най-голямата група за търговия с чипове в страната, се противопоставя на контрола върху износа от Съединените щати, Япония и Холандия, съобщава Ройтерс.

Ограниченията, ако станат реалност, „ще причинят сериозна вреда на полупроводниковата индустрия в Китай, с вреда за световната икономика, както и дългосрочни щети за интересите на потребителите по целия свят“, се посочва в изявление на асоциацията.

CSIA също така призова китайското правителство да установи правила „за поддържане на здравословното развитие на глобалната екология на полупроводниковата индустрия“.

Ройтерс припомня, че през януари се появиха съобщения в медиите, в които се посочва, че Япония и Холандия са се съгласили да спазват експортните ограничения срещу сектора на чиповете в Китай, които правителството на САЩ обяви през октомври 2022 г.

Първоначалните санкции на САЩ бяха насочени към китайски покупки на усъвършенствани изчислителни чипове с изкуствен интелект (AI), както и оборудване, което фабриките за чипове биха могли да използват за производството на водещи изчислителни чипове.

Япония и Холандия са пазарни лидери в последната категория. И двете страни са единствените производители на конкурентни на пазара литографски машини, които са ключов компонент в процеса на производство на чипове.

Холандската ASML е доминиращият световен доставчик на машини за екстремна ултравиолетова (EUV) литография, които вече е спряла да продава в Китай в съответствие с по-ранна забрана на САЩ.

Заедно с ASML, японските Nikon Corp и Canon Inc произвеждат машини за дълбока ултравиолетова (DUV) литография, които производителите на чипове използват за производството на по-малко усъвършенствани чипове.

Базираната в Шанхай леярна за чипове Semiconductor Manufacturing International Corp (0981.HK) и базираният в Ухан производител на памет Yangtze Memory Technologies Co Ltd са сред китайските компании, които ще бъдат засегнати от ограниченията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"