fbpx

В САЩ готови да се справят и без руско ядрено гориво

САЩ се подготвят от 2022 г. за възможността руският президент Владимир Путин да спре да им продава ядрено енергийно гориво, а предстоящата забрана на руския внос ще помогне за увеличаване на вътрешния капацитет за преработка на ураново гориво. Това е заявила пред Ройтерс Катрин Хъф, помощник-секретар по ядрените въпроси на Министерството на енергетиката, която напуска поста си.

Агенцията припомня, че сенатът на САЩ прие зако, който забранява вноса на уран от Русия, като част от санкциите срещу Москва. Забраната, която се очаква да бъде подписана от президента Джо Байдън, започва 90 дни след влизането в сила, въпреки че позволява на Министерството на енергетиката да издава освобождавания в случай на проблеми с доставките.

Този ход доведе до опасения, че Путин може да отмъсти, като замрази износа за САЩ, повишавайки цените на урана. Русия е доставила около 24% от урана, използван от реакторите в САЩ през 2022 г., и е най-големият чуждестранен доставчик.

Според Катрин Хъф обаче САЩ са подготвени за всеки сценарий:

Реалността е следната: през последните няколко години имаше много реална възможност Русия да спре внезапно да изпраща обогатен уран на Съединените щати. Държави, включително Канада, Франция и Япония, ще помогнат на САЩ да се справят чрез „съюзническа алтернатива“ с руския уран“, коментира тя.

А забраната за внос ще отключи 2,7 милиарда долара от предишното законодателство за изграждане на местната уранова индустрия.

Атомните централи зареждат гориво на всеки две години и договорите се сключват за години напред. По думите на Хъф САЩ разполагат с „достатъчно време“ или около три или четири години, за да изградят нов капацитет за преобразуване и обогатяване на уран и да заменят руския внос.

В същото време, след като с голямо забавяне ядрената централа Vogtle в щата Джорджия отвори тази седмица, фактът, че не се предвижда ново строителство води до безпокойство, че САЩ няма да могат да постигнат целта на Байдън за декарбонизиране на икономиката до 2050 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"