fbpx

В условията на инфлация и социална криза „да подкрепим повече нашите предприемачи!“

В тези времена на политическа, икономическа и социална несигурност е от съществено значение да се подкрепят онези, които знаят как да превърнат трудностите във възможности предприемачите. Задача пред работодателските организации и на първо място MEDEF – Движението на предприятията на Франция (най-голямата работодателска федерация във Франция), да се включат активно в обществения дебат. RFI публикува коментара на Гийом Керу, президент на търговско-промишлената палата на Ивлин…*

Има една общност, която не изчака призива на президента за „сто дни на успокоение и действие“ след приемането на закона за пенсионната реформа, за да поеме своите отговорности и да действа в полза на обществото – ние, предприемачите. Можем обаче да чуем или прочетем, тук и там, че не бихме искали нищо от никого и, че дори, в крайна сметка Франция на предприемачите би се чувствала по-добре, когато една друга Франция страда. С риск да разруша един мит в очите на тези, които вярват в него, ще кажа: това е измислица.

На предприемачите не е чужда икономическата, политическата, социалната и екологичната реалност. Трудностите, които изпитват французите като цяло, по никакъв начин не са им спестени, дори те се сблъскват с тях по-сурово. Ще споменем само една актуална тема – настоящата ситуация на инфлация, икономически сътресения и геополитическа несигурност несъмнено засяга инвестиционните планове за реиндустриализацията на страната, които трябва ясно да се очертаят за години и дори десетилетия напред.

Следователно по-доброто зачитане на предприемаческата общност изисква действия в нейна полза. Предприемачите заслужават да бъдат уверени в способността на държавата да ги подкрепи в техните намерения, в момент, когато се подготвят два важни законопроекта – за зелената индустрия и за пълната заетост. Предприемачите трябва да бъдат чути, техните законни претенции имат право да бъдат взети предвид. Тъй като и те живеят в реалността, трябва да ги изслушаме и да ги включим в обществения дебат.

За една работодателска организация, която да бъде говорител на всички предприемачи

Докато държавата излиза трайно разклатена от сегашната ситуация в Националното събрание, на нас се пада да укрепим социалната демокрация като представим по-пълно предприемачите в тяхното многообразие. Организациите на работодателите и по-специално Medef трябва да изиграят тази роля. Нека ясно да покажем, че зад няколкото големи компании, които се котират на борсата, стои силна армия от четири милиона собственици на фирми, които активно са ангажирани с преобразуванията в нашата икономика и в нашето общество. Нека бъдем верни представители на предприемчива Франция!

Да оценим усилията на милионите предприемачи за възстановяването на Франция означава да ги подпомогнем да преминат по леко преходния период. Затова нека отхвърлим ролята на морален съдник, която държавата би искала да играе в бъдеще. Нейното разбиране за „зелена индустрия“ рискува да остави в периферията на помощта за декарбонизация много успешни производства, които също искат да станат екологични. Нека също да проведем истинска дигитална революция в магазините, промишлените предпрития и услугите, за да можем да приспособим всяка дейност към новите начини на производство и потребление през призмата на изкуствения интелект.

И накрая, страхът от „голямо напускане“ вече принадлежи на миналото. Днес е важно да накараме французите на намерят професиите, в които те могат да реализират „своите призвания“. Във време когато те проявяват ново отношение към работата, именно тези професии, подхранвани от свободата на предприемачеството и дързостта за прилагането на иновации, ще дадат отговора на настоящия екологичен, енергиен и дигитален преход. Нека позволим на предприемачите да реализират печалба от тяхната дейност, което би им дало възможност да инвестират, да се обграждат с мотивирани сътрудници и да дърпат цялата страна напред.

*Публикуваме този коментар, тъй като проблемите на предприемачите у нас са многопластови и изключително належащи, затова изискват безсъмнено действия за решаването им. Българските предприемачи също имат нуждата от уверена и решителна държавна подкрепа, което е и един от акцентите на коментара




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"