fbpx

Въглищата все още са кралят, но идва ли краят на дните им

През 2022 г. по света са генерирани 29 165,2 тераватчаса (TWh) електроенергия, което е увеличение от 2,3% спрямо предходната година. Изданието Visual Capitalist проследява данните от последния статистически преглед на световната енергия в търсене на отговора какво е захранвало света през 2022 г...

Въглищата все още са кралят

Въглищата все още водят, когато става дума за електричество, представлявайки 35,4% от световното производство на електроенергия през 2022 г., следвани от природния газ с 22,7% и водноелектрическата енергия с 14,9%.

Над три четвърти от общото произведено от въглища електричество в света се консумира само в три страни. Китай е най-големият потребител на въглища, съставляващ 53,3% от световното търсене на въглища, следван от Индия с 13,6% и САЩ с 8,9%.

Изгарянето на въглища – за електричество, както и в металургията и производството на цимент – е най-големият източник в света на емисии на CO2. Въпреки това използването му в производството на електроенергия всъщност е нараснало с 91,2% от 1997 г. насам, годината, когато в японския град Киото е подписано първото глобално споразумение за климата.

Възобновяемите енергийни източници във възход

Въпреки това, дори когато невъзобновяемите енергийни източници се наслаждават на слънчевото си време, дните им могат да бъдат преброени, коментира изданието.

През 2022 г. възобновяемите енергийни източници – вятърна, слънчева и геотермална – представляват 14,4% от общото производство на електроенергия с изключителен годишен темп на растеж от 14,7%, движен от големите печалби в слънчевата и вятърната енергия. За разлика от това невъзобновяемите енергийни източници успяват да постигнат анемични +0,4%.

Авторите на Статистическия преглед не включват водноелектрическата енергия в своите изчисления за възобновяема енергия, въпреки че много други, включително Международната агенция по енергетика, я смятат за „добре утвърдена технология за възобновяема енергия“. С преместването на водноелектрическата енергия в колоната за възобновяеми източници, те заедно представляват над 29,3% от цялата генерирана електроенергия през 2022 г. с годишен темп на растеж от 7,4%.

Източник: Институт по енергетика

Ужасната ядрена година на Франция

Друг голям напредък в тазгодишния доклад отчита ядрената енергия.

В допълнение към прекъсванията в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, спирането на ядрения флот на Франция за справяне с корозията, открита в системите за безопасно впръскване на четири реактора, доведе до спад на глобалното използване с 4% спрямо предходната година.

Количеството електроенергия, генерирана от ядрена енергия в тази страна, спадна с 22% до 294,7 TWh през 2022 г. В резултат на това Франция се превърна от най-големия износител на електроенергия в света до нетен вносител.

Захранване на бъдещето

Превръщането на механичната енергия в електрическа е сравнително лесен процес. Съвременните електроцентрали са инженерни чудеса, разбира се, но те все още работят на същия принцип като първият генератор, изобретен от Майкъл Фарадей през 1831 г.

Но как се получава механичната енергия е моментът, в който нещата се усложняват: въглищата задвижиха първата индустриална революция, но нагряха планетата; вятърът е свободен и чист, но е ненадежден; и ядреното делене надеждно генерира електричество без емисии, но също така създава радиоактивни отпадъци.

Тъй като температурните рекорди се поставят по целия свят през лятото, разрешаването на тези напрежения не е само академично и докладът за следващата година може да бъде решаващ тест за ангажимента на света към бъдеще с чиста енергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"