fbpx

Въпреки студа, потреблението на ток във Франция продължава да спада

Според RTE, операторът на електропреносната мрежа във Франция, този спад засяга всички сектори. Това потвърждава „реалния ефект” от действията за икономия, предприети от частните лица и фирмите. Правителството изразява задоволството си, пише Les Echos.

Температурите падат, но консумацията на електроенергия не скача. Дори напротив. Според ежеседмичното проучване, което се провежда от RTE в континентална Франция, низходящата тенденция в потреблението на електроенергия във Франция „нараства“, като през последната седмица е регистриран спад от 8,3% в сравнение със средните стойности за предходните години (2014-2019). Последното проучване показва спад от 6,7% в сравнение с миналата седмица.

Първоначално спадът в потреблението на електроенергия е констатиран още през есента в индустриалния сектор, което се дължи основно на покачването на цените на енергията. Но сега „този спад засяга всички сектори“, подчертава управителят на френската електропреносната мрежа. И то като се има предвид, че през миналата седмица температурите паднаха „значително под нормалните за сезона“, увеличавайки нуждите от отопление.

Последните данни, получени през студения период на изминалите няколко дена, показват, че спадът в потреблението засяга и жилищния сектор (с най-голям принос като обем) и третичния сектор, като офиси, корпоративни и търговски централи“, отбелязва RTE.

Да не се допуснат прекъсванията в електроподаването

За оператора тези цифри потвърждават „реалния ефект от мерките за икономия, предприети от частните лица и фирми“. Това мнение се споделя и от министър-председателя Елизабет Борн: „Преминахме от малко под 7% до 8,3% намаление на потреблението на енергия. Така че това означава, че всички дадоха своя принос“.

Планът на правителството за икономия, представен на 6 октомври, има за цел да намали потреблението на енергия с 10% през следващите две години във Франция в сравнение с 2019 г. и с 40% до 2050 г. В този контекст фирмите са поели ангажимент да положат усилия, докато хората се насърчават да направят същото чрез различни информационни кампании в медиите.

Залогът е ясен: да не се допуснат прекъсвания в електроподаването в случай на пренапрежение в мрежата. Правителството вече се е подготвило за този сценарий, но прави всичко възможно той да не се осъществи, изтъква премиерът.

Моето правителство е напълно мобилизирано, за да ми гарантира, че всички производители на електроенергия дават максимума от себе си Правим всичко, за да няма прекъсвания“, уверява Елизабет Борн, цитирана от Les Echos.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"