fbpx

Въпреки забавянето си, ИТ секторът у нас остава най-социално отговорният

Глобалните икономически предизвикателства накараха технологичните компании да предприемат мерки за намаляване на разходите, като например съкращения и преустановяване на наемането на служители. България също е засегната, но устойчивите компании продължават да наемат местни IT таланти, позиционирайки се за растеж. Това коментира главният технологичен директор на групата myPOS* Абденур (Нур) Беззух…

Въпреки забавянето, IT секторът все още е начело сред работодателите у нас

От края на 2022 г. досега в САЩ са били съкратени над 340 042[1] служители в областта на технологиите, като само през 2024 г. съкратените са поне 56 042 души. Междувременно IT секторът в България забави темпото си на растеж до около 2 500[2] обяви за нови работни места през юни, в сравнение с около 3 500[3], обявени през февруари 2023 г., въпреки почти двойно увеличение на търсенето, след 15-годишен стабилен растеж и скок покрай Covid-19.

Въпреки това, с прогнозиран годишен ръст на приходите от 12,1%[4] през 2023 г., местният IT сектор остава най-социално отговорният, плащайки три пъти повече данъци и социални осигуровки от средното за страната, стимулирайки други сектори и инвестирайки в подобряване на качеството на живот.

Благодарение на прехода от споделени услуги към предприемачество и нарастващото търсене на дигитализация, най-устойчивите компании на местния пазар продължават да привличат и задържат таланти, включително от чужбина, позиционирайки се сред най-добрите работодатели и развивайки длъжностите на програмисти, като същевременно отчитат значителен растеж.

Устойчивите IT компании, които наемат служители в България, дължат успеха си на 4 ключови фактора:

  • Силно лидерство: Лидерите с опит в успешни технологични компании-пионери, които са ги ръководили до зрялост, могат да стимулират растежа и да се справят ефективно с предизвикателствата на развиващите се технологични пазари.
  • Стабилни инвеститори: Надеждните инвеститори осигуряват необходимите ресурси за иновации и гарантират задържането на талантите, което позволява на компаниите да запазят конкурентното си предимство, вместо да бъдат възпрепятствани от финансова несигурност.
  • Привлекателни стойностни предложения: Продуктите, които отговарят на нуждите на ниско дигитализираните индустрии, повишават ефективността и производителността на клиентите, превръщайки компанията във важен партньор в техния път към дигитална трансформация.
  • Възможности за обучение и кариерно развитие: Цялостното обучение и кариерното развитие привличат и задържат най-добрите таланти, осигурявайки постоянен поток от квалифицирани специалисти, които са от решаващо значение за устойчивия растеж и иновациите на компанията.

IT пазарът в България притежава значителен потенциал за растеж и иновации. Устойчиви компании като myPOS са добре позиционирани да се възползват от тези възможности, привличайки най-добрите таланти и предлагайки привлекателни, стойностни предложения, докато глобалната технологична индустрия се стабилизира и расте, засилвайки ролята си на основен икономически двигател.

*myPOS е иновативна финтех компания, обслужваща малки и средни бизнес клиенти в Европейското икономическо пространство, Швейцария и Обединеното кралство. Компанията предоставя лесни и удобни решения за разплащане на място, в движение и онлайн на повече от 200 000 бизнеса в над 35 европейски страни. Платформата myPOS дава на микро, малките и средни бизнеси всичко необходимо, за да приемат плащания и да управляват различни аспекти от бизнеса си, включително дистанционните продажби и електронната търговия. Собствениците на бизнес получават безплатна мултивалутна търговска сметка, бизнес карта, иновативни технологични инструменти и една мощна екосистема, която да им помогне да продават навсякъде.

[1] https://news.crunchbase.com/startups/tech-layoffs

[2] https://dev.bg/

[3] https://dev.bg/digest/the-tech-job-market-2024-dc01/

[4] https://api.basscom.org/uploads/BASSCOM_Barometer_2023_fe38aef102.pdf

 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"