fbpx

Влизане в еврозоната през 2025-та – все по-реалистично

Фискалната стабилност и мерките срещу инфлацията трябва да се допълват като цели на Бюджет 2023. Това коментира управителят на БНБ Димитър Радев пред БТА. Радев участва в Годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) в мароканския град Маракеш.

По думите му двете цели се допълват, а не си противоречат и трябва да бъдат постигнати както в контекста на 2023 г., така и при съставянето и изпълнението на бюджета за 2024 г.

От думите на Радев става ясно още, че проектозаконът за въвеждане на еврото, който е резултат на междуведомствено усилие е на финален етап на подготовка.

Оптимистично звучи и коментарът на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която в интервю за БТА изтъква в кулоарите на срещата в Маракеш, че 2025 година е реалистична цел за приемане на България в еврозоната.

Целта е реалистична, защото по нашите прогнози инфлацията върви надолу – от 13 процента миналата година през 8,7 тази година до 3 процента догодина. Решаващо за България през тази година е да покрие всички показатели. Това, което е много добре за страната, е, че дефицитът е нисък, а дългът е много нисък. Остава ни да покрием показателя за инфлацията, да покрием всички законодателни изисквания, като това отваря вратата за България за влизане в еврозоната“, изтъква Георгиева.

Тя очертава и защо влизането в еврозоната е важно:

Първо, защото България така или иначе е във валутен борд, което означава, че политиката на Европейската централна банка е приложима към страната ни чрез връзването на българския лев към еврото. Ние на тази политика обаче не можем да влияем. Второ, защото страната ни ще бъде по-добре защитена с пълното покритие, което идва от членството в еврозоната. И на последно място, защото ние сме приели това задължение, когато влязохме в Европейския съюз“.

От своя страна гуверньорът на БНБ коментира във връзка с политиката на ЕЦБ по отношение на кредитирането, че целта на БНБ е да осъществява тези мерки по начин, който няма да стагнира икономиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"