fbpx

Влошава се бизнес климатът в промишлеността

През септември общият показател на бизнес климата се понижава с 1.0 пункт спрямо предходния месец (от 23.5% на 22.5%) в резултат на по-неблагоприятния бизнес климат в сектор промишленост, който спада с 5.2 пункта (от 23.5% на 18.3%).

Според анкетите на НСИ това се дължи на резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност се оценява като намалена, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца се влошават.

Най-сериозните затруднения за дейността в сектора остават несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 51.2 и 30.4% от предприятията.

Относно продажните цени в промишлеността преобладаващата част от мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

За разлика от промишлеността показателят при търговията на дребно се покачва с близо 5 пункта, ръст има и при услугите (с около 0.5%), а при строителството нивото се запазва от предходния месец.

Очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността през следващите три месеца са оптимистични, сочат още анкетите на НСИ.

В същото време статистическите данни показват лек ръст на заводските цени в промишлеността.

Общият индекс на цените на производител нараства с 0.4% през август спрямо предходния месец юли. Увеличение се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 9.0%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление – с 1.9%, както и в преработващата промишленост – с 1.7%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на основни метали – с 5.6%, при производството на химични продукти, както и при производството на изделия от каучук и пластмаси – с по 1.0%. Увеличение на цените се наблюдава при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 0.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 0.6%, производството на мебели – с 0.5%.

На годишна база общият индекс на заводските цени расте с 1.5%. Нарастване е регистрирано в добивната промишленост – с 9.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 7.7%. Намаление е отчетено в преработващата промишленост – с 0.7%.

На вътрешния пазар производствените цени нарастват леко и на месечна (1%), и на годишна (1.9%) база.

Спрямо август 2023 година по-сериозно повишение има на цените в добивната промишленост – с 14.3%, и при производството и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ – с 5.4%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"