fbpx

Войната в Украйна бележи края на „щастливата глобализация“

Как ще изглеждат пазарите на суровини след пандемията и войната? Руската офанзива бележи края на една „щастлива глобализация“ според авторите на 36-ия доклад на CyclOpe (френската „библия“ за световните пазари), публикуван тези дни и цитиран от RFI*.

Имахме един свят на миналото и друг, който идва след това. Свят, който ще бъде белязан от разрушаване из основи на световната геополитика, според авторите на доклада. „Това е краят на мечтата за глобализацията от последните тридесет години“, обобщава Филип Шалмен, професор в Университета Пари Дофин.

Ако основната причина за сегашното напрежение трябва да се търси през 2021 г., то войната в Украйна издигна на нова степен сложността на проблема. Тя задълбочи селскостопанската криза, предизвика петролна криза, наред с вече съществуващата газова такава, акцентира в по-голяма степен на логистичната криза, отбелязват 65-имата автори на доклада.

На пазарите на суровини 2 дена – 7 и 8 март, илюстрират в най-пълна степен световната паника и неконтролируемото движение на цените: през тези 48 часа цената на барел суров петрол тип Брент доближи 140 долара, пшеницата надхвърли 400 евро за тон, природният газ надмина 300 евро за МВт/ч, никелът тотално дерайлир, като надмина 100 000 долара за тон.

Снабдяването в утрешния ден буди тревога

Край на обещанията за изобилие, които предлагаше вчерашният свят“, обобщава Ив Жегурил, един от ръководителите на изследването на CyclOpe.

В сферата на земеделието най-трудното предстои. Следващата кампания ще бъде с много малки количества украински износ. В същото време високите цени на торовете ще оказват влияние върху световните реколти до 2024 година. Пред перспективата от възможни дефицити, основната цел ще бъде осигуряване на снабдяването, преди всичко в сектора на металите за инустрията.

Нова география на световния стокообмен

Макар че глобализацията все още не е поставена под съмнение, то тя поражда много въпросителни, отбелязват авторите на доклада. Те виждат свят с множество прегради – санитарни, логистични, а сега и политически, както в годините непосредствено след Втората световна война.

Според експертите, руската офанзива задълбочи разцеплението между САЩ и Китай и ги превърна в два лагера, чиито позиции много трудно могат да бъдат сближени. Войната укрепи оста Москва-Пекин като отговор на западните санкции. Очертава се движението на суровините да доведе до ново „разделяне“ на света.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"