fbpx

Връщането на венецуелския петрол на пазара смъкна цените под $90 за барел

Цените на петрола паднаха с около 2%, след като Съединените щати облекчиха санкциите срещу Венецуела, за да позволят повече петрол навлезе на световните пазари. Страховете, че израелската военна кампания в Газа може да ескалира до регионален конфликт, обаче задържаха по-голям спад на цените, изтъква Ройтерс.

Декемврийските фючърси на сорта брент паднаха с 1,52 долара, или 1,7%, до 89,98 долара за барел. Фючърсите на американския West Texas Intermediate (WTI) за ноември, които изтичат в петък, възлизат на $87,07 за барел, което е спад с $1,25, или 1,4%.

Съединените щати издадоха шестмесечен лиценз, разрешаващ транзакции в енергийния сектор на члена на ОПЕК Венецуела, след като беше постигнато споразумение между правителството на Венецуела и политическата опозиция там за осигуряване на честни избори през 2024 г.

Не се очаква сделката да разшири бързо добива на петрол във Венецуела, но може да повиши печалбите чрез връщане на някои чуждестранни компании в петролните находища и предоставяне на суровия петрол на по-широк набор от клиенти, които плащат в брой, коментират експерти.

Днешният спад се предшества от покачване с около 2% през предходната сесия поради опасения за прекъсване на глобалните доставки, след като Иран призова за петролно ембарго срещу Израел заради конфликта в Газа и след като САЩ, най-големият потребител на петрол в света, отчете по-голямо от очакваното теглене на запаси.

Запасите от суров петрол и гориво в САЩ намаляха миналата седмица поради нарастващото търсене на дизелово гориво и мазут, според данни на Администрацията за енергийна информация (EIA). Запасите от дестилатно гориво са намалели с 3,2 милиона барела през седмицата до 13 октомври до 113,8 милиона барела, показват данните на EIA. Запасите от суров петрол са намалели с 4,5 милиона барела до 419,7 милиона барела, докато бензинът е намалял с 2,4 милиона барела до 223,3 милиона барела.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не планира да предприеме незабавни действия по призива на члена на ОПЕК Иран, твърдят източници на Ройтерс, намалявайки опасенията за потенциални смущения.

Въпреки че ОПЕК не показва индикации да приеме призива на Иран да наложи петролен бойкот на Израел, петролът почти сигурно ще се превърне в част от конфликта по няколко начина“, изтъква анализаторът на RBC Capital Markets Хелима Крофт.

„Като минимум, перспективата Саудитска Арабия постепенно да прекрати своето едностранно съкращаване на производството от 1 милион барела на ден (bpd) като част от голяма сделка, която ще включва нормализиране на Израел, засега не се обсъжда“, казва Крофт, имайки предвид скорошни разговори за потенциално нормализиране на отношенията на Саудитска Арабия с Израел.

Саудитска Арабия заяви, че ще запази доброволното си съкращаване до края на годината. В същото време Япония, четвъртият по големина купувач на суров петрол в света, призова Саудитска Арабия и други страни производителки на петрол да увеличат доставките, за да стабилизират световния пазар на петрол, тъй като нарастващите цени на горивата на фона на конфликта могат да повлияят на световната икономика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"