fbpx

За момента спасяват ТЕЦ „Марица Идток 2“

Eдинственият въпрос в началото на всеки ценови период е дали ТЕЦ „Марица-изток 2“, а оттам и мини „Марица изток“, ще продължат да работят. Тази ситуация е следствие от липсата на перспектива в предходните години пред бъдещето на комплекса „Марица изток“.

Това коментира по време на брифинг министърът на енергетиката Андрей Живков. По думите му, в идните дни се очаква окончателно краткосрочно решение за ТЕЦ „Марица-изток 2“, което да избегне социалния стрес в комплекса, а в дългосрочен план, чрез проекти в Плана за възстановяване и устойчивост, до 1.5 гигавата мощности да преминат плавно на газ.

Решенията, които ще вземем сега, няма да са безусловни, подчерта министър Живков. По неговите думи, от държавните дружества ще се изисква сериозно преструктуриране на разходите и промяна в начина на управление.

Живков уточни, че на въглищната централа ще бъде дадена квота за домакинствата – макар, че към момента КЕВР не предвижда от 1 юли скъпият ток от ТЕЦ „Марица Изток 2“ да се продава за бита. Това ще бъде променено в последния момент, но няма да се отрази върху вече изчисленото поскъпване на тока, подчерта министърът.

Работата по промените в Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на междуведомствената група при вицепремиера Пеканов е приключена и ако документът бъде одобрен, това ще осигури хоризонт за развитие на комплекса „Марица изток“. Този факт, от своя страна, ще повлияе положително върху цялата група БЕХ, подчерта министър Живков.

Заместник-министърът Александър Николов посочи от своя страна, че плавният преход на мощностите от въглища към газ може да бъде съпътстван от въвеждане на нови мощности за зелена енергия. Препоръка в този смисъл ще бъде направена към следващото Народно събрание.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"