fbpx

За първи път българска компания се търгува в евро

Българската компания Shelly Group е първата, която от днес започва търговия на най-новия сегмент за двойно листване на Българска фондова борса EuroBridge.

Българска фондова борса създава новия сегмент в съвместно сътрудничество с Deutsche Borse, чрез който дружествата, които проявяват интерес, могат да бъдат листнати и да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия, възползвайки се от достъпа до глобални инвеститори.

Сегментът е официално представен по време на първия Investor Day в София на 11 април тази година.

Изпълнителният директор на Централен Депозитар Васил Големански отбелязва по повод събитието: „Това е финалната стъпка от един дълъг път. Радваме се, че го извървяхме заедно, защото това е важен момент не само за сегмента EuroBridge, за БФБ и Централен депозитар, но и за целия капиталов пазар, тъй като вие сте първата българска компания, която вече се търгува в евро още преди страната ни е да станала част от Еврозоната.

Съветът на директорите на БФБ е взел решение на свое заседание по-рано да премести емисията акции на Shelly Group от сегмент Premium на EuroBridge, с което дружеството ще започне да се търгува на пазар XETRA – един от двата основни пазара на Deutsche Borse.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"