fbpx

За първи път от две години ръст на търсенето на жилищни и потребителски кредити в еврозоната

В проучването на ЕЦБ за банковото кредитиране (BLS) от юли 2024 г. банките в еврозоната съобщават за съвсем леко допълнително затягане на своите кредитни стандарти за заеми или кредитни линии за предприятия през второто тримесечие на 2024 г.

Нетно затягане на кредитните стандарти е отчетено във Франция и Германия, докато само италианските банки отчитат нетно облекчаване. Нетният процент на банките, отчитащи затягане, е като цяло същият в сравнение с предходното тримесечие (3%) и е по-нисък от историческия среден (9%). Банките очакват допълнително, макар и умерено нетно стягане през третото тримесечие на 2024 г. (5%).

Банките отчитат умерено по-нататъшно облекчаване на кредитните стандарти за заеми за домакинства за покупка на жилище, но умерено по-нататъшно затягане за потребителските кредити. Конкуренцията е основният двигател зад облекчаването на кредитните стандарти за жилищни заеми, докато усещането за риск води до по-нататъшното затягане на потребителското кредитиране.

Облекчаването на кредитните стандарти за жилищни заеми до голяма степен се дължи на френските и в по-малка степен на италианските банки, докато затягането на кредитните стандарти за потребителските кредити се наблюдава предимно в Германия, Испания и Италия. Наблюдаваното облекчаване и затягане са в контраст с очакванията за непроменени кредитни стандарти в двете категории заеми. Банките очакват кредитните стандарти да останат като цяло непроменени и в двете категории заеми през третото тримесечие на 2024 г., отчита още проучването.

Търсенето на заеми от страна на фирмите намалява допълнително през второто тримесечие на 2024 г., макар и значително по-малко, отколкото през предходното тримесечие. Това се дължи главно на високите лихвени проценти и слабите инвестиции в дълготраен капитал. Има и малък положителен принос от материалните запаси и оборотния капитал за първи път от шест тримесечия. Значително е разминаването между четирите най-големи страни от еврозоната, като банките във Франция и Италия отчитат допълнителен спад в търсенето на заеми, а тези в Германия и Испания – увеличение. Полученият общ малък спад на търсенето е в съответствие с очакванията на банките, отчетени през предходното тримесечие. Ако умереното увеличение на търсенето на заеми за фирми, което банките очакват през третото тримесечие на 2024 г., се материализира, това ще бъде първото подобно увеличение от третото тримесечие на 2022 г.

Търсенето както на жилищни, така и на потребителски кредити се увеличава за първи път от 2022 г., показва проучването. Подобряването на перспективите на жилищния пазар, цитирано предимно от германските банки, е основният двигател на увеличаването на търсенето на жилищни кредити. Общото ниво на лихвените проценти и доверието на потребителите имат по-малко положително влияние. Търсенето на потребителски кредит е повлияно от разходите за дълготрайни стоки и доверието на потребителите. През третото тримесечие на 2024 г. банките очакват търсенето да се увеличи и в двете категории, по-съществено при жилищните кредити, отколкото при потребителските.

Общите кредитни условия на банките са се облекчили за жилищните заеми и – съвсем леко – за заемите за фирми, докато се наблюдава леко затягане за потребителските кредити. Лихвените проценти по кредитите са основният двигател на облекчаване на условията и условията по жилищните заеми и корпоративните заеми, като маржовете върху средните заеми също оказват облекчаващо въздействие върху жилищните заеми и заемите за фирми. Маржовете на по-рисковите заеми са основният двигател на по-строгите условия на потребителския кредит.

Банките отчитат също така намаление на дела на отхвърлените молби за жилищни кредити и увеличение на отказаните кредити за нефинансови предприятия и потребителски кредити.

Кредитните стандарти за фирмите са се затегнали допълнително във всички икономически сектори през първата половина на 2024 г., вариращи от леко затягане в услугите и производството до относително голямо в търговските недвижими имоти. В същото време банките отчитат спад в търсенето на кредити или кредитни линии в повечето основни икономически сектори, с изключение на услугите. През втората половина на 2024 г. банките от еврозоната очакват затягане на условията за кредитиране, съчетано с умерено увеличение на търсенето на кредити в повечето икономически сектори, с изключение на строителството и бизнес бизнеса.

Климатичните рискове за фирмите от еврозоната и мерките за справяне с изменението на климата продължават да оказват въздействие върху затягането на кредитните стандарти за заеми за „кафяви“ фирми през последните дванадесет месеца (44%), макар и по-малко от очакваното (69%), докато за „зелените“ фирми се наблюдава допълнителен облекчаващ ефект за заеми (-25%) и фирми в преход (-10%). Физическият риск е отчетен от банките като основен двигател на въздействието на затягането, следван плътно от специфичната за фирмата ситуация и перспективи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"