fbpx

Зачестяващи топлинни вълни: равновесието в моретата е поставено под въпрос

От няколко дни метеоролозите регистрират безпрецедентни горещи вълни в Атлантическия океан, наричани топлинни морски вълни. Това явление не е ново, но засилването му през тази година притеснява учените, тъй като последствията както върху смъртността на видовете, така и за хората, могат да бъдат катастрофални, коментира France 24*.

„Океанът е пренагрят“, предупреждава Жулиет Миньо, директор на изследванията в Изследователския институт за развитие. Понякога пренебрегваме това явление, но горещите вълни засягат недрата на моретата и океаните. Макар че то изглежда не толкова необичайно, колкото пожарите в Канада, безпрецедентни горещи вълни засягат Атлантическия океан от Южна Исландия до Африка на площ от хиляди хектари.

Край Бордо, в Бискайския залив, „преди три дни температурата на водата беше 210, което е аномалия от 40 над нормалното“, казва Тибо Гиналдо, изследовател в Националния център за метеорологични изследвания. Неотдавна ирландските брегове бяха най-засегнати, с температури с 50 градуса над средните, според данни на Агенцията за наблюдение на океаните и атмосферата на САЩ.

Тяхната честота и интензитет видимо нарастват. „Това, което е плашещо, е засилването на тези горещи вълни между средата на май и средата на юни. Температурата на водата в Атлантическия океан се покачи с 50 за един месец, това е прекалено много и при това се случва много рано през годината”, продължава Тибо Гиналдо.

От кой момент започваме да говорим за морски горещи вълни?

Говорим за гореща морска вълна, когато температурата на морето надхвърли определен праг за повече от пет дни. „Морската гореща вълна възниква или на атмосферно, или на океанско ниво, или понякога и на двете“, казва изследователят.

В Средиземно море, където температурата на водата скочи до 31 градуса през лятото на 2022 г., често причината е безветрието. „Вятърът обикновено раздвижва топлата вода на повърхността на океана и по този начин я смесва със студената, която е на дъното. Когато няма вятър, това смесване не се осъществява и океанът не може да се охлади“, обяснява ученият.

В момента в Северния Атлантик се наблюдава двоен ефект: от една страна, намаляването на ветровете, а от друга, наличието на антициклон, заради който се формират „големи маси сух въздух, много по-малко облаци и се увеличава периодът на много интензивно слънчево греене, следователно температурите на атмосферата стават много високи“, описва явлението Тиери Перес, изследовател в Средиземноморския институт по биоразнообразие и морска и континентална екология.

Към този взривоопасен котейл се прибавя и климатичният феномен Ел Ниньо. Той се характеризира с много силно повишаване на температурите на повърхността на водата в Тихия океан и често води до скок на глобалните температури. Освен това, това затопляне на водата „прониква в дълбочина, премества се с теченията, за да достигне месеци по-късно Атлантическия океан“, продължава изследователят.

Какви са въздействията върху биоразнообразието?

Научната общност е съгласна, че морската гореща вълна разстройва морските екосистеми и отслабва най-уязвимите. Твърде високите температури на водата „променят разпространението, поведението и възпроизводството на някои водни видове“, казва Тиери Перес. В Атлантическия океан много риби напускат южната тропическа зона и мигрират на север или към Арктика. „Виждаме това например със сивия тригер, чийто произход е Сенегал, а сега се лови от бретонците и британците. Или дори баракудата, която масово мигрира от бреговете на Северозападна Африка до бреговете на Прованс“.

Но видовете, които не могат да се движат, като морски треви, водорасли, корали или дори стриди и миди, „са принудени да се адаптират към новата си среда, към температурата и киселинността на водата или… да загинат“, коментира Жулиет Миньо.

Тиери Перес никога не е допускал, че един ден ще трябва да използва думата „изчезване“ в една от научните си статии. Той работи от години по темата, но миналото лято, видя изчезването на цели видове гъби. „През юни 2022 г. отидох по работа в Кабо Верде. При завръщането си във Франция няколко вида просто са били изтрити от картата на Средиземно море. Поради следващите една след друга горещи вълни в кораловия риф, условията станаха непоносими. Така че в Атлантическия океан „ще трябва да броим труповете, това се превръща в професия в екологията“, тъжно казва той с ирония.

Обратно, други видове успяват да устоят на топлината и започват бързо да се размножават, като някои медузи. „И в резултат на това те ще променят екосистемите и ще оформят нова среда“, казва Тиери Перес.

И последствията за човека?

И това е голямото предизвикателство: как хората могат да свикнат с тези „неизбежни“ промени в биоразнообразието, и особено в определени области, където  „човекът е по-малко подготвен и по-уязвим от промените?“

Тъй като на малка дълбочина тези морски горещи вълни могат да имат косвени последици върху качеството на водата и следователно върху начина, по който я използваме. „Бурното размножаване на токсични микроводорасли и микроорганизми, дължащо се на топлината в райони близо до брега, може с времето да направи къпането непрепоръчително. И може би един ден вече няма да можем да се къпем през лятото“, предупреждава Тиери Перес.

Тези патогени могат да засегнат и черупчестите, които ядем. „Някои бактерии, които претърпяват бурно развитие поради топлината на водата, могат да причинят заболяване на видовете, които ядем“, посочва той. И следователно потенциално да направи определени риби, ракообразни или морски дарове токсични.

Това ни показва уязвимостта на човешкото общество. Какво ще правят страните, чиято икономическа активност до голяма степен зависи от морските дарове? Вече виждаме големи аномалии в производството на стриди в югозападна Франция. Можем да стигнем до проблем с ресурсите и конфликти около тях “, добавя Жулиет Миньо.

Риболовният отрасъл също трябва да се приспособи към новите условия, при които рибните пасажи ту се появяват, ту изчезват или мигрират, като трябва да инвестира  големи суми за гориво, за да следва мигриращите риби. „Няма година, в която някой рибар да не ми донесе риба и да ме попита дали става за ядене“, казва Тиери Перес.

Могат ли да се предскажат горещите морски вълни преварително?

Тиери Перес работи повече от двадесет години върху топлинните аномалии в Средиземно море и регистрира морски горещи вълни всяка година. По думите му отдавна е известно, че броят на екстремните климатични явления в планетарен мащаб непрекъснато се увеличава. От друга страна е невъзможно да се предвиди конфигурацията на тези океански горещи вълни: „Кога ще се появят? Каква ще бъде тяхната продължителност, интензивност, дълбочина на засегнатата вода? Не знаем предварително“.

За Тибо Гиналдо метеорологичните прогнози показват, че ще има усилване на тези горещи вълни през идните години. „Между 1982 г. и 2016 г. топлинните вълни в океана са се удвоили в световен мащаб и това няма да спре“, предупреждава той.

Жулиет Миньо припомня, че цялото равновесие в моретата е поставено под въпрос, като тези горещи вълни го разбалансират. Не трябва да забравяме, че „океанът е наш съюзник в борбата срещу глобалното затопляне“, твърди тя. Учените изчисляват, че той поема повече от 90% от излишната топлина, получена в резултат на човешката дейност, и поглъща една четвърт от излишния CO2, който хората отделят в атмосферата.

Топлият океан има по-малък капацитет за съхранение на въглерод. „Така че имаме порочен кръг: повече CO2 ще се натрупва в атмосферата, което ще увеличи глобалното затопляне“, подчертава тя. Премахването на този буферен ефект, позволяващ контрола на нивото на CO2, може да доведе до затопляне, което вероятно ще придобие необратим характер.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"