fbpx

„Замърсителят“ отново се измъкна от плащането

В Париж се състоя двудневна среща на върха за постигането на ново глобално финансово споразумение. Въпреки някои анонси за реформи и оказване на помощ, събитието далеч не даде очаквания тласък за преориентиране на финансите в услуга на климата, се отбелязва в репортаж на France 24*.

В края на срещата френският президент Еманюел Макрон приветства постигането на  „пълен консенсус“ за „задълбочена реформа“ на световната финансова система.

Но срещата завърши с поредица от малки стъпки без опИовестяване на обща съвместна декларация, на каквато френското президентство се надяваше. Затова то просто публикува свое собствено „обобщение“ на дискусиите.

Париж отново прие около четиридесет държавни и правителствени ръководители, включително бразилския президент Лула, на среща, която трябваше да даде материален израз на идеите, родени на последната COP в Египет, преди следващата в Обединените арабски емирства в края на годината.

Няколко държави (Барбадос, Испания, Съединените щати, Франция, Великобритания) заедно със Световната банка подкрепиха създаването на система за автоматично спиране на плащанията по дълга в случай на природно бедствие.

Миа Мотли, министър-председател на Барбадос, от месеци се бореше за трансформиране на финансовата система с такава клауза. „Това е добър ден, защото практически всички приеха клаузите за природните бедствия“, заяви тя.

„Планината роди мишка“

В дълга страстна реч бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва от своя страна осъди мудността на международната общност в борбата срещу изменението на климата и намаляването на неравенствата, както и протекционизма на западните страни. Той остро критикува международните финансови институции: „Богатият винаги е богат, а бедният винаги е беден“.

Изправен пред огромните очаквания за справяне с климатичната криза, напредъкът, постигнат на срещата на върха изглежда скромен в очите на част от гражданското общество. „Планината роди мишка“, заяви Грийнпийс. „Срещата на върха завърши без изрично признаване на принципа „замърсителят плаща“, критикуват от неправителствената организация, която би искала компаниите от сектора на изкопаемите горива „да платят за климатичния хаос“.

Еманюел Макрон даде интервю пред френски медии след края срещата Президентът на републиката направи равносметка на ангажиментите на Франция и нейните партньори като призова по-специално за „мобилизация“ за прилагане на международно данъчно облагане. Данъците ще се отнасят до финансовите транзакции, самолетните билети и морския транспорт, с които да се финансира борбата срещу климатичните промени и срещу бедността, уточни той.

„Международното данъчно облагане само в една държава не работи“

Помогнете ни да открием всички страни, в които днес не се прилага ДФТ (данък върху финансовите транзакции) и в които няма данъци върху самолетните билети. Помогнете ни да обединим силите си в Международната морска организация през юли, за да се въведе международно данъчно облагане “, призова френският държавен глава, подчертавайки, че „международно данъчно облагане само в една държава не върши работа“.

Запитан за предизвикателството на екологичния преход, Еманюел Макрон заяви, че „не става въпрос само за спасяването на планетата, а за съвместяването на борбата с бедността и борбата с изменението на климата“. Според него „трябва да мобилизираме много повече средства частни източници“.

Френският президент не отхвърли напълно подкрепата си за солидарен данък върху богатството (ISF) на глобално ниво с цел финансиране на борбата срещу изменението на климата, след като го премахна до голяма степен във Франция. „Премахнах част от ISF във Франция, защото бяхме едва ли не единствените, които го въведоха“, обясни той.

Световен ISF и морския транспорт

На въпроса „Имаме ли нужда от „глобален климатичен ISF“?“, президентът отговори: „Мисля, че имаме нужда от международно данъчно облагане, за да финансираме това. Не върши работа да го правим сами, защото финансовите потоци ще отидат другаде и ние ще бъдем наказани“.

Френският президент засегна и темата за „сектора на морския транспорт, който е практически единственияят, койно изобщо не се облага с данъци“. „Трябва да бъде обложен, но не само френските фирми“, настоя президентът, като призова другите западни страни и Китай да подложат на обсъждане този проект.

„Справедлив“ енергиен преход със Сенегал

По отношение на обявеното финансиране от 2,5 милиарда евро за Сенегал, президентът каза, че това е споразумение, което ще позволи на страната да „развие своите газови проекти и да увеличи възобновяемите енергийни източници“. „Приоритетът е да помогнем на големи развиващи се страни да се откажат от въглищата“, каза той.

Еманюел Макрон също определи като изключително позитивен „много конкретния“ напредък, постигнат по време на срещата на върха, по отношение на преструктурирането на дълга на Замбия.

Русия трябва да зачита международното право

Запитан за отсъствието на Русия на срещата на върха в Париж, Еманюел Макрон каза, че Москва трябва да „спре войната и да се съгласи да зачита международното право“. „Днес възобновяването на диалога (с Русия) е възможно само ако има зачитане на международното право“, уточни той.

Освен това Еманюел Макрон обвини Русия, че е „сила, която има дестабилизираща роля в Африка чрез своите частни паравоенни формирования“. Според него страната „не играе благотворна роля за международната общност“.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"