fbpx

Западът насърчава Туркменистан да строи газопровод по дъното на Каспийско море

Ако Туркменистан не предприеме действия, преди ЕС да намери алтернативни източници на газ, проектът за Транскаспийския газопровод ще стане нежизнеспособен. Това коментира пред Trend.az Алън Мастард, съосновател и съпредседател на енергийния стартъп Trans-Caspian Resources, бивш посланик на САЩ в Туркменистан.

Припомняме, въпросният газопровод по дъното на Каспийско море трябва да свърже газопреносните системи на Туркменистан, който има трети по обем в света залежи на газ, и Азербайджан, а оттам и към Европа.

Прозорецът на възможностите бързо се затваря. Политиките за преминаване от въглеводороди към възобновяеми източници имат дълбок ефект върху подкрепата. Подозирам, че всяко финансиране за този проект на този етап ще трябва да дойде от частния сектор или заинтересовани правителства“, изтъква Мастард.

Освен това, според посланика, Туркменистан е обявил готовността си да финансира TAPI, тръбопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия, който ще струва между 8 и 10 милиарда долара.

Туркменистан също изгражда „умен град от нулата“ с обща цена от 4,8 милиарда долара. Тръбопроводът (транскаспийският б.р.) на стойност половин милиард долара със сигурност е в рамките на финансовите възможности на Туркменистан и предвид приходите, които този проект ще донесе, това би било умна инвестиция“, заключава той.

Изданието припомня, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев преди месец заяви, че Азербайджан няма да инициира проекта за Транскаспийски тръбопровод. По думиту му, обикновено проектите се инициират от държави и се основават на ресурсите на тези страни, какъвто е бил случаят например с проекта за Южния газов коридор на Баку.

Отбелязва се също така, че Туркменистан е готов да продължи сътрудничеството с европейските партньори по проекта за Транскаспийския газопровод.

Туркменистан, ангажиран със стратегията за диверсификация на енергийните потоци, изразява готовността си да продължи сътрудничеството с европейските партньори по реализацията на проекта за Транскаспийския газопровод. Идеята за неговото изграждане, инициирана от нас, първоначално беше разгледана от Туркменистан не само като икономически и търговски жизнеспособен проект, но и като ключово условие за осигуряване на глобална енергийна сигурност и устойчивост, основана на еднакво отчитане на интересите и ползите на производителите на енергия, транзитните страни и потребителите на енергия“, изтъква министърът на външните работи на Туркменистан Рашид Мередов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"