fbpx

Западът се зае да изтласка Русия от глобалната икономика

В първото си изявление след руската военна атака срещу Украйна, американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ и съюзниците от Г-7 предприемат санкции срещу Москва, които „ще наложат тежки разходи на руската икономика както незабавно, така и в дългосрочен план“.

Новите санкции включват блокиране на износа на технологии, в центъра на подхода на Байдън, който според него ще ограничи сериозно способността на Русия да развива военния и аерокосмическия си сектор.

Президентът не спести епитетите си спрямо Владимир Путин, изтъквайки, че руският президент се превръща в „парий на международната сцена“.

Анализатори коментират, че санкциите на Байдън сега имат за цел да накажат действията на Путин, вместо да ги предотвратят, като преследват руската икономика, нейните военни способности и тези, които са най-близки до руския президент.

Никой не очакваше санкциите да попречат на нещо да се случи. Ще отнеме време. Трябва да покажем решимост. Той знае какво предстои“, изтъкна президентът на САЩ.

В същото време, имайки предвид нарастващите цени на газа в Съединените щати, Байдън увери, че работи за ограничаване на последиците, които новите санкции ще имат върху цените на енергията. По думите му САЩ са готови да пуснат барели от стратегическия петролен резерв заедно със своите съюзници.

За момента е ясно, че няма да бъде спрян достъпът на Москва до системата SWIFT, като Байдън поясни, че тази възможност винаги остава отворена, като за момента лидерите на ЕС не са готови да заемат подобна позиция. Междувременно стана ясно, че на срещата си тази вечер в Брюксел лидерите на страните членки ще обсъдят темата за изключване на Русия от SWIFT.

Стана ясно, че част от санкциите на САЩ ще засегнат руските банки Сбербанк и ВТБ.

В същото време Великобритания предприема масирани и тежки индивидуални санкции срещу вицепрезидента на ВТБ Бортников, шефа на Промсвязбанк Петр Фрадков, акционера на Сибур Кирил Шамалов, генералния директор на ОАК Юрий Слюсар и президента на Новикомбанк Елена Георгиева.

Освен това Лондон санкционира „Ростех“, Обединената авиостроителна корпорация, корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“, „Уралвагонзавод“, ВТБ и „Аэрофлот“, на която е забранено да каца на британски летища.

Британското правителство ограничава лимита на парични средства, които руски граждани могат да държат на Острова.

Ще продължим нашата безмилостна мисия да изтласкваме Русия от глобалната икономика ден след ден и седмица след седмица. И ние, разбира се, ще използваме позицията на Обединеното кралство във всеки международен форум, за да осъдим атаката срещу Украйна, заяви премиерът Джонсън.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"