fbpx

Заради Китай МАЕ намали прогнозата за търсенето на петрол през 2024-та

Растежът на търсенето на петрол в световен мащаб се забавя рязко от темповете си след пандемията, като отчетените 800 хиляди барела дневно за полугодието на 2024 спрямо предходната година са най-ниските от 2020 г. Средните годишни продадени количества от 900 kb/d през 2024 г., в сравнение с 2,1 mb/d миналата година, ще доведат търсенето до почти 103 mb/d. Увеличение от 950 kb/d през 2025 г. ще бъде също толкова слабо. Това е сред акцентите  на месечния Oil Market доклад на Международната агенция за енергетика. Докладваните месечни данни, обхващащи 80% от глобалното търсене на петрол през първата половина на 2024 г., потвърждават резкия спад в темпа на нарастване на потреблението на петрол, който предвиждаме от публикуването на първата прогноза за 2024 г. през юни 2023 г., се подчертава в доклада на агенцията

Изтъква се, че основният двигател на този спад е бързо забавящият се Китай, където потреблението през юли се е свило на годишна база за четвърти пореден месец. Търсенето на петрол в страната сега се очаква да нарасне само със 180 kb/d през 2024 г., тъй като широкообхватното икономическо забавяне и ускоряващото се заместване от петрола в полза на алтернативни горива натежават върху потреблението. Увеличаващите се продажби на електромобили намаляват търсенето на автомобилно гориво, докато развитието на обширна национална високоскоростна железопътна мрежа ограничава растежа на вътрешния въздушен транспорт.

Бързият спад в растежа на глобалното търсене на петрол през последните месеци, воден от Китай, подхрани рязко разпродажба на петролните пазари. Фючърсите на суровия петрол Brent паднаха от връх от над 82 долара/барел в началото на август до почти тригодишно дъно – малко под 70 долара/барел на 11 септември, въпреки сериозните загуби на доставки в Либия и продължаващото намаляване на запасите от суров петрол.

Прогнозите са производителността на глобалните рафинерии да се увеличи с 440 kb/d до 83 mb/d през 2024 г. и с 630 kb/d до 83,7 mb/d през следващата 2025 година. Много по-слабите от очакваното китайски резултати през юли и по-нататъшното влошаване на маржовете продължават да натежават върху прогнозата.

Извън Китай растежът на търсенето на петрол е в най-добрия случай слаб. Последните данни за Съединените щати показват рязък спад в доставките на бензин през юни след неочаквано увеличение през май. Като такова, потреблението на бензин в най-големия потребител на петрол в света е намаляло на годишна база през пет от първите шест месеца на тази година.

Структурните проблеми и анемичният икономически растеж означават, че доставките продължават да се свиват в редица напреднали икономики. Това може да остави потреблението на петрол в напредналите икономики тази година с близо 2 mb/d под нивото отпреди пандемията. Тъй като нарастването на търсенето на петрол в Китай изглежда е изчерпано и само скромни увеличения или спадове в повечето други страни, настоящите тенденции засилват очакванията на МАЕ, че глобалното търсене ще достигне плато до края на това десетилетие.

Според МАЕ тъй като предлагането извън ОПЕК+ нараства по-бързо от общото търсене – с изключение на продължително безпокойство в Либия – ОПЕК+ може да очаква значителен излишък, дори ако допълнителните ограничения останат в сила. В контекста на един бързо развиващ се пазар надеждните енергийни данни и безпристрастният анализ на пазара ще станат по-важни от всякога.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"