fbpx

Защо евентуални евросанкции срещу руския втечнен газ биха имали слаб ефект?

Европейският съюз обмисля да наложи забрана за реекспорт на руски втечнен природен газ (LNG) през пристанищата на ЕС, заявявайки, че това ще помогне за намаляване на приходите на Москва.

Ройтерс цитира в свое изследване по темата експерти от газовия пазар, според които мярката няма да има голямо въздействие, тъй като Европа все още сама купува руски газ, а трансбордирането през пристанищата на ЕС за Азия представлява само около 10% от общия руски износ на LNG.

Дипломати от ЕС споделят, цитирани от агенцията, че забраната за реекспорт е част от 14-ия пакет от руски санкции и може да бъде договорена в петък.

Ройтерс използва случая, за да обобщи факти за руския износ на LNG:

Русия е четвъртият по големина производител на втечнен природен газ в света с годишен износ от 32,6 милиона метрични тона през 2023 г., от които само 1,9 милиона са били претоварени в пристанища на ЕС за износ в Азия, според фирмата за анализ на данни Kpler.

ЕС няма непосредствени планове да спре да купува руски LNG. Компанията заявява, че ще има опит за откаазване от руския газ до 2027 г. благодарение на нарастващия износ от Норвегия, Съединените щати и Катар.

Руският износ на втечнен природен газ започва да зависи от пристанищата на ЕС от ноември до юни, тъй като дебелият лед пречи на традиционните кораби за втечнен природен газ да имат достъп до арктическите Yamal LNG терминали на производителя на газ Novatek.

Товарите се транспортират чрез специални кораби за разбиване на лед до центрове на ЕС, където се претоварват чрез прехвърляне от кораб на кораб (STS) в редовни газовози и се изнасят в страни, включително Китай, Тайван, Индия и Турция.

Novatek, най-големият производител на LNG в Русия и основен акционер в Yamal LNG, има дългосрочни договори за продажба на над 17 милиона тона годишно LNG в Европа на фирми като китайската CNPC, Shell, TotalEnegries, SEFE и Gunvor.

Руските претоварвания се извършват главно в белгийските терминали Zeebrugge и френските Montoir LNG терминали.

Белгийският газотранспортен оператор Fluxys има 20-годишен договор с Yamal LNG за трансбордиране на газ в Zeebrugge.

Френската енергийна компания Engie има 23-годишен договор за управление на STS операциите. Договорът сега е на TotalEnergies, след като придоби портфолиото от LNG на Engie.

Около 31 кораба са извършили STSs в Zeebrugge и Montoir през януари-май тази година, казва Робърт Сонгер, анализатор в компанията за разузнаване на данни ICIS, цитиран от Ройтерс. Въз основа на среден размер на LNG товар от около 70 000 тона, това възлиза на около 2 милиона тона, или 11% от общия руски износ на LNG от 18 милиона през периода.

Забраната за трансбордиране на LNG би имала ограничено въздействие поради малките обеми, но би увеличила разходите за руските компании и би нарушила логистиката.

Руският втечнен природен газ все още може лесно да се трансбордира в руски води в Мурманск или Калининград или на други потенциални места в Средиземно море, подобно на това, което Русия вече прави за своите сурови и рафинирани продукти“, отбелязва още Чарлз Костерус, старши LNG анализатор в Kpler.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"