fbpx

Защо кризата в Близкия изток няма да засегне суровините?

Въздействието на конфликта в Близкия изток върху цената на суровините ще бъде ограничено“, обещава Световната банка в доклад, публикуван тази седмица. Така например международната институция потвърждава прогнозите си за спад от близо 30% на цените на енергията през тази година. Въпреки това, ескалацията на конфликта между Израел и Хамас може да има сериозни последици върху световните доставки на суровини, и особено на петрол, отбелязва RFI.

В един регион, в който се намират значителна част от енергийните ресурси в света, конфликтите често оказват съществено влияние върху пазарите. Например, първата петролна криза се роди от войната Йом Кипур през 1973 г. В отговор на западната подкрепа за Израел, страните от ОПЕК обявиха ембарго върху петрола. В резултат на това цената му се увеличи четири пъти.

Най-новата история на Близкия изток е пълна с такива примери. Иранска революция, война между Иран и Ирак, нахлуването в Кувейт… По време на всички тези конфликти цените на петрола се покачваха значително. Но не и сега. Цената на суровия петрол запазва относителна стабилност към момента. Но защо? Това е въпросът, който задава Световната банка в своя доклад.

Тази стабилност се дължи на три основни причини

На пъво място е намаляването на зависимостта от петрола. Въпреки че търсенето на черното злато никога не е било толкова голямо, западните икономики разчитат все по-малко на него. На второ място идва диверсификацията на източниците на доставки. Близкият изток вече не е единственият производител. Той изпитва конкуренцията на Северна Америка и Норвегия. И на трето място, създаването на стратегически петролни резерви позволява на държавите да успокояват пазарите. Дори в случай на срив в предлагането, те могат да продължат да задоволяват търсенето.

Въпреки тази привидна стабилност, Световната банка все пак се притеснява от все още съществуващата въмзможност конфликтът в Близкия изток да окаже „голямо въздействие“ върху суровините.

В най-лошия възможен сценарий, ако пожарът на войната обхване целия регион, черното злато ще достигне нови висоти. Тогава цените ще надхвърлят абсолютния рекорд от 147 долара за барел. Към това трябва да прибавим, че конфликтът в Близкия изток се усложнява от войната в Украйна, чието въздействие е значително върху пазарите на суровини. В резултат на всичко това Световната банка предупреждава: в случай на ескалация на конфликта, „глобалната икономика се очаква да бъде изправена пред двоен енергиен шок за първи път от десетилетия“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"