fbpx

Защо Националният съюз на Марин Льо Пен във Франция е враг на публичните услуги

Марин льо Пен редовно обещава, че ще бъде „президентът, който олицетворява връщането и възстановяването на авторитета на държавата“, по-специално чрез запазване на статута на държавните функции и укрепването на техните ресурси, коментира в анализ за alternatives-economiques.fr Люси Касте, съговорител на групата „Нашите публични услуги“...

Противно на либералното говорене на Националния съюз (НС), което защитава ограничаването на държавната намеса, особено в икономиката и намаляването на регулирането на пазарните механизми, той си слага маската на защитник на силната държава, способна да отговори на нуждите на гражданите.

Въпреки това, нека не се заблуждаваме. НС е също толкова, ако не и повече, враг на обществените услуги, отколкото тези, които идеологически се отнасят критично към тях и се обявяват „за свободен избор“ между държавното и частното.

Какво е главното противоречие между декларациите на НС и това, което в действителност защитава? По отношение на данъчното облагане НС прави предложения, които биха довели до пълно източване на обществените услуги, като ги лишат от източници на финансиране.

Източване на публичното финансиране

Техните икономически предложения включват намаляване на социалноосигурителните вноски, плащани от работодателите, и освобождаване от данъци на извънредния труд. Партията е и за намаляване на данъка върху наследството като се освобождават от облагане недвижимите имоти до 300 000 евро и за намаляване на данъка върху даренията.

По този начин прилагането на икономическата програма на НС би имало пряк резултат върху държавните приходи, които ще се съкратят с около 40 милиарда евро поради намаляването на задължителните данъци и социални плащания. Така държавата в същата тепен няма да бъде в състояние да финансира обществените услуги.

Списъкът с новите разходи, обещани от НС за болниците, полицията, правосъдието, затворите, образованието и т.н., е напълно несъвместим с предложението за намаляване на тежестта на публичните разходи в брутния вътрешен продукт (БВП) от почти 56% до 50% през 2027 г., както обещава Марин льо Пен по време на президентската си кампания.

В тези условия действащата днес тенденция да се предоставя по-голямо място на предложенията от частния сектор, финансирани и регламентирани от държавата, но достъпни само за тези които имат необходимите средства, ще бъде допълнително засилена, пише в доклада на групата „Нашите публични услуги“ за състоянието на обществените услуги.

Пужадизъм* и изключване

Разбирането на НС за функционирането на държавата се основава на пужадистки идеи, които окарикатуряват администрацията. По думите на заместник-председателя на НС Кристоф Бенц, тя умира от своето „административно затлъстяване“. По този начин той призовава за икономии в „големите администрации“, докато партията му предлага увеличаване на броя на персонала почти изключително в репресивните органи като полицията и жандармерията.

Но именно тази администрация, която определено не е лишена от недостатъци, е тази, която гарантира, че прилаганите публични политики преследват цели от общ интерес. Тя е тази, която е в състояние да регулира действията на компаниите и влиянието на лобитата при изработването на законите, да се бори срещу данъчните измами, да обучава нашите деца, да решава чрез местните органи проблемите на хората по места. По този начин съществува откровено противоречие между защитата на една силна държава и обществени услуги, от една страна, и оплакването от големия брой държавни служители, които ги обслужват ежедневно, от друга.

И накрая, вижданията на НС са в състояние да подкопаят из основи принципите, залегнали във функционирането на обществените услуги: всеобщ и безусловен достъп на хората до тях. Противно на основополагащите принципи на републиката, НС се обявявя за обществени услуги, които изключват част от обществото основавайки дейността си на национални предпочитания.

Той препоръчва приемането на правила, позволяващи семействата да бъдат третирани по различен начин в зависимост от техния произход. Прилагането на националния приоритет, който би трябвало да освободи „нашите обществени услуги от безсмислени разходи“ и да ги направи „по-ефективни“, ще създаде една класа от граждани втора категория, в пълно противоречие с ценностите на равенството и солидарността, които са присъщи за публичните услуги. В това отношение „идеологическата победа“, заявена от НС по време на гласуването на закона за имиграцията, подкопава универсалността на достъпа до услуги, предоставяни от органите на нашата страна.

Как тогава, без пари, без служители и чрез изключване на голяма част от населението, „ще се възстанови авторитета на обществените услуги“, както призовава Марин Льо Пен?

*Пужадизъм – по името на Пиер Пужад. Френско крайнодясно политическо и синдикално движение, което се появява през 1953 г. и отмира през 1958 г. Основава се на защитата на търговците и занаятчиите, които се считат заплашени от появата на големите супермаркети в следвоенна Франция. Терминът „пуджадизъм“ се е превърнал в пейоративен, обозначаващ корпоративно политическо движение с реакционни тенденции от средната до висшата класа или „дребнобуржоазен консерватизъм“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"