fbpx

Защо Омикрон е заплаха за икономическото възстановяване

Ковид-19 и новата му разновидност Омикрон ще спрат ли икономическото възстановяване? Това е въпросът, който тревожи западните правителства, коментира RFI.

Първи случай на Омикрон беше открит в САЩ, в Калифорния, но Европа е в най-голяма степен засегната. На 1 декември Норвегия беше застигната от този опасен щам. Навсякъде властите увеличават бдителността си и вземат все по-строги мерки, за да проследят, задържат и изолират новите случаи на Ковид Омикрон. Засилват се тестовете по границите и ваксинирането може скоро да стане задължително в някои страни. След Австрия и Германия сериозно обмисля това. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предпочита въпросът да бъде разгледан съвместно от страните-членки преди всяка от тях да вземе решение на национално ниво. Тази сутрин на азиатските борси, които първи отварят, се наблюдаваше спад на акциите. Това се случи малко след затварянето на Уолстрийт, който вече беше полудял след съобщението за първия американки случай.

Вчера водещ икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развите (ОИСР) предупреди: вариантът представлява риск за възстановяването.

Според Лорънс Буун той може да задълбочи неравновесията, от които страдат вече икономиките – неравновесието в доставките се отразява особено тежко на индустриалците. ОИСР смята, че в страните със силно развито автомобилостроене – Германия, Чешката република, Мексико и дори Япония, се наблюдава свиване на БВП, предизвикано от дефицитите. Неравновесие се наблюдава също така при достъпа до ваксини между Севера и Юга. По този въпрос Световната здравна организация (СЗО) произнесе сурова присъда: неравенствата във ваксинационните кампании и несериозното отношение към тестовете забъркват отровен коктейл, който подхранва нов бум в пандемията.

Задържането на ваксините, което се практикува от производителите и от богатите държави е контрапродуктивно. Това е опасност за общественото здраве и оттам и за икономиката. Лорънс Буун споделя този анализ и подчертава, че световната кампания за ваксиниране струва 50 млрд. долара, докато средствата, отделени за помощ за икономиката през последните две години на падндемията възлизат на 10 трилиона долара.

Ако Омикрон се окаже наистина толкова опасен, колкото се смята днес, трябва ли да се възстановят ограниченията?

Германия трябва да обяви днес не само ограничения, но и затварянето на обществените места като кафенетата. Въвеждането на нови ограничения ще бъде катастрофално за туризма и транспорта. В новия контекст на ограничаване на пътуванията, Air France-KLM би могла отложи увеличаването на капитала, предвидено за възстановяване на получените помощи.

Ограниченията биха могли да увеличат търсенето на електроуреди и в същото време да засилят натиска върху веригите за доставки. С една дума да предизвикат нов скок на цените.

По-голямата част от анализаторите споделят опасенията на Лорънс Буун и се стрхуват, че Омрикон може да превърне инфлацията в трайно явление. Изправени пред тази заплаха, шефовете на централните банки трябва да реагират като повишат лихвените проценти. Такова намерение вече заяви Джей Пауъл в САЩ. В очакване на този опасен завой централните банки трябва да защитават националните валути, за да се смекчи повишаването на цените. Това е една не съвсем безопасна реакция, тъй като би могла да доведе до война с обменните курсове на валутите.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"