fbpx

Защо политиката и войната объркват икономическите прогнози?

Какво да очакваме през 2024 г. на икономическия фронт? Прогностиците са много предпазливи в началото на годината както поради геополитическия контекст, така и за да се избегне повтарянето на големите грешки в прогнозата за 2023 година, отбелязва RFI.

Преди година, перспективата за рецесия беше най-често повтаряният рефрен както в Съединените щати, така и в Европа. Този сценарий обаче беше избегнат и от двете страни на Атлантика. Уолстрийт приключи 2023 г. в еуфория, причинена от солиден икономически растеж и значително намаляваща инфлация. Европейската икономика е по-малко стабилна, но успя да избегне рецесията и също е напът да преодолее инфлацията. Най-накрая 27-те прекараха спокойна зима, защитени от нова енергийна криза, благодарение на по-високите температури и защото успяха да се справят без руския газ.

Може ли израело-палестинската война на свой ред да предизвика скок на цените на петрола?

Днес този риск изглежда ограничен. Въпреки атаките на хусите в Червено море, през което преминават 8% от въглеводородите, цената на суровия петрол за момента остава доста под нивата от времето на кризата, предизвикана с началото на войната срещу Украйна. Тъй като не се вижда бърз изход в тези две войни, геополитическият риск напълно замъглява хоризонта на прогностиците. Най-големите икономики на планетата остават подложени на тази опасност.

Другата опасност за 2024 г. е политическа: планирани са избори в около петдесет страни, на които се падат около 60% от световния БВП. Ще се гласува в Русия, Индия, Великобритания, Индонезия, Южна Корея, Европа и, разбира се, в Съединените щати. В годината на избори обаче хората, вземащи икономическите решения, стават особено предпазливи. Трудно е да се направи инвестиция, когато бъдещата политическа ситуация крие неизвестни. Политическите лидери, които искат да запазят своя електорат, също избягват провеждането на големи реформи или подписването на международни споразумения. Следователно, 2024 г. ще бъде година на преход, но без съществени промени.

Изборите в Тайван и САЩ крият големи рискове

Някои избори ще бъдат следени особено внимателно. Такъв е случаят с тези в Тайван, насрочени след 15 дни, резултатът от които може да събуди отново войнолюбивите амбиции на Пекин. Президентските избори в Америка са другото ключово събитие за годината. Тъй като това е водещата световна сила, нейната валута, дългът ѝ, растежът ѝ, всички икономически данни на Съединените щати имат въздействие върху целия свят. И разбира се, защото се очаква на тях да се сблъскат две диаметрално противоположни гледни точки: тази на демократа Джо Байдън и на републиканеца Доналд Тръмп, чието завръщане в Белия дом плаши толкова Китай, колкото и Европа.

В това море от неизвестни централните банки, които ревностно пазят своята независимост, ще бъдат наблюдавани отблизо, както млякото на котлона. След като рязко повишиха лихвите, за да намалят инфлацията, те трябва да започнат да отслабват хватката. И Федералният резерв е този, който трябва да направи първата стъпка. Тя се очаква с голямо нетърпение от всички, които имат свръхзадлъжнялост, разбира се, американските фирми и домакинства, но също така и развиващите се страни, които са взели заеми на международните пазари.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"