fbpx

Заводската продукция бързо започна да поскъпва

Общият индекс на заводските цени през юли нараства както на месечна (+2.2%), така и на годишна (1.4%) база, сочат данни на НСИ.

Спрямо юни месец увеличение се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 8.1%, и в преработващата промишленост – с 0.4%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление – с 2.4%. По-високи цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на мебели – с 3.3%, печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители – с 1.3%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 1.1%. Намаление на цените се наблюдава при производството на химични продукти, както и при производството на изделия от каучук и пластмаси – с по 0.5%.

Спрямо юли предходната година нарастване на цените е регистрирано в добивната промишленост – с 8.9%, и в преработващата промишленост – с 2.3%. Намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3.1%.

Покачване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на мебели – с 11.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 10.7%, производството на изделия от каучук и пластмаси – с 9.9%. Съществено намаление на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 6.5%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 5.3%, и производството, некласифицирано другаде – с 4.4%.

На вътрешния пазар заводските цени се покачват с 3.5% спрямо юни 2024 година. Увеличение се наблюдава в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 9.8%, и в преработващата промишленост – с 0.4%, докато в добивната промишленост намалява – с 0.8%.

По-високи цени в преработващата промишленост са регистрирани при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 1.3%, производството на химични продукти, както и производството на лекарствени вещества и продукти – с по 0.8%. Намаление на цените е регистрирано при производството на основни метали – с 1.6%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 0.2%.

Нарастване има и на годишна база с 0.9%, като повишение на цените е отчетено в добивната промишленост – с 15.0%, и в преработващата промишленост – с 1.5%. Понижение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2.1%.

Спрямо юли 2023 г. нарастване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета –
с 9.8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 9.1%, и ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 9.0%. Намаление на цените е отчетено при: производството на лекарствени вещества и продукти – със 7.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – със 7.4%, и производството, некласифицирано другаде – с 3.7%.

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 0.2% през юли 2024 г. спрямо предходния месец и с 2.1% спрямо съответния месец на 2023 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"