fbpx

Заводските цени навън се вдигат, у нас още не

промишленост

Общият индекс на цените на производител се понижава с 0.4% през юни 2024 г. спрямо предходния месец. На годишна база производствените цени спадат с 0.3%, сочат данните на НСИ.

Месечно намаление се наблюдава в добивната промишленост – с 2.2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.6%, и в преработващата промишленост – с 0.2%. По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при: производството на основни метали – с 1.8%, обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм, както и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с по 1.0%. Увеличение на цените се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 2.7%.

Спрямо юни предходната година намаление на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 10.7%. Увеличение е отчетено в добивната промишленост – с 11.0%, и в преработващата промишленост – с 2.6%.

Покачване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на изделия от каучук и пластмаси – с 10.7%, производството на компютърна  техника, електронни и оптични продукти – с 9.5%, производството на основни метали – с 9.3%. Съществено намаление на цените се наблюдава при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 10.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 8.4%, и производство на лекарствени вещества и продукти – с 5.6%.

На вътрешния пазар заводските цени отчитат по-големи спадове –  с 0.9% спрямо предходния месец и с 2.8% на годишна база.

Месечно понижение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2.8%, увеличение се регистрира в преработващата промишленост  – с 0.1%, а добивната промишленост остава на равнището от предходния месец.

По-високи цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на електрически съоръжения – с 1.2%, производството на текстил и изделия от текстил, без  облекло – с 1.1%. Намаление на цените е регистрирано при обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 2.6%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 1.1%.

Годишен спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 11.1%. Увеличение се наблюдава в добивната промишленост – с 11.3%, и в преработващата промишленост – с 1.1%.

Спрямо юни 2023 г. нарастване на цените в преработващата промишленост е регистрирано при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 10.3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 8.2%, и производството на облекло – с 8.0%. Намаление на цените е отчетено при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 9.4%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 8.7 %, и производството, некласифицирано другаде – с 4.1%.

В същото време индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 0.6% през юни 2024 г. спрямо предходния месец,  и с 3.9% спрямо съответния месец на 2023 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"