fbpx

Завоят на Запад на украинската икономика

Разтърсена от конфликта, икономиката на Украйна се обърна на запад за стокообмена си и търговията със селскостопански продукти, докато в същото време промишленото производство, и особено металургията, спадна рязко, посочва анализ на Ема Моазан за alternatives-economiques.fr*…

След 2022 г., белязана от големи сътресения след руската агресия на 24 февруари, 2023 г. беше година на стабилизация за украинската икономика. „Украйна устоя и се научи да живее с широкомащабната инвазия“, казва Максим Самойлюк, икономист в Центъра за икономически стратегии, независим украински център за изследвания.

Търговията на Украйна се преориентира към Европейския съюз за сметка на Азия. Черноморските пристанища (Одеса, Черноморск и Миколаив), основните изходни врати за украинския износ, бяха блокирани в продължение на много месеци след започването на въоръжените действия.

Украинското производство е три четвърти от предвоенното ниво

Реален БВП, изчислен в проценти по отношение на същото тримесечие на 2021 г.

Източник: Държавната служба по статистика на Украйна, Националната банка на Украйна (НБУ), Олексий Блинов. *Прогноза НБУ

Зърненото споразумението от юли 2022 г. позволи възобновяване на износа за една година, докато Русия не отказа да го поднови. От края на лятото на 2023 г. Украйна успя да изгради свой собствен коридор, защитаван от нейната армия, което направи възможно транспортирането на 10 милиона тона селскостопански продукти до Средиземно море.

За да компенсира тези трудности, Европейският съюз създаде „коридори на солидарността“, отваряйки границите си за нови експортни сухоземни маршрути. Това позволи на Украйна да запази част от селскостопанския си износ за Африка и Азия, но преди всичко да засили търговията със страните-членки.

Тежки загуби в селскостопанското производство

Селското стопанство, на което се падаха 40% от украинския износ преди войната, пострада значително от конфликта. Сривът на производството в Югоизточната част може да се обясни на първо място с минирането на обширни участъци земя, обяснява Максим Самойлюк. „Капацитетът на държавните служби и частните компании за разминиране е изчерпан“, добавя той.

Освен това, специализираните селскостопански работници бяха масово привлечени към военна служба, тъй като техническите им умения са много ценни.

Селското стопанство все повече се ориентира към ЕС

Развитие на селскостопанското производство по региони между 2011 и 2022 г. в %

  • Увеличаване на производството (>1%)
  • Запазване на равнището на селскостопанското производство (спад с по-малко от 10%)
  • Значителен спад (между 10 и 40% от производството)
  • Голям спад (между 40 и 70% от производството)
  • Много голям спад (над 70% от производството)
  • Няма данни

Украински внос                             Украински износ

1-во шестмесечие на 2021 г.            1-во шестмесечие на 2021 г.
1-во шестмесечие на 2023 г.            1-во шестмесечие на 2023 г.

Вторият стълб на икономиката преди 2022 г., металургията, също стана жертва на конфликта, тъй като по-голямата част от производството е разположено в източната част на страната. С падането на Мариупол през май 2022 г. Украйна загуби два от най-големите си стоманодобивни заводи, включително Азовстал.

От друга страна, „липсата на възможности за износ поради проблемите в Черно море, не позволява на останалите заводи да продават продукцията си, което ги принуждава да работят на 70-75% от капацитета си“, добавя Самойлюк.

Металургията страда след началото на войната

Металуртическо производство на Украйна по основни категории след декември 2012 г.,
в милиони тонове

Чугун, Стомана, Вълцована стомана Източник: Укрметалургпром, Център за икономически стратегии

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"