fbpx

Зелена светлина пред ЕК за допълнителни мита върху китайските електроавтомобили

От Европейската комисия съобщават, че предложението за налагане на окончателни изравнителни мита върху вноса на акумулаторни електрически превозни средства (BEV) от Китай е получило необходимата подкрепа от държавите-членки на ЕС за приемането на тарифи.

Предстои регламент за изпълнение на Комисията, включващ окончателните констатации от разследването, да бъде публикуван в Официален вестник най-късно до 30 октомври 2024 г.

Според изданието POLITICO десет държави са гласували „за“, пет „против“, а 12 са се въздържаха. Формално погледнато, експертите не са се обединили нито за, нито против митата. Това означава, че съгласно правилата си за работа комисията не е дала „никакво становище“ относно плановете на Европейската комисия, коментират петима дипломати от ЕС пред изданието.

На практика това означава обаче, че Комисията е свободна да вземе решение относно следващите стъпки.

ЕК, която проведе почти едногодишно разследване на несправедливи китайски държавни субсидии за своя EV сектор, вече може да реши кога да наложи мита до 35,3 процента.

POLITICO очаква, че Комисията ще публикува правния текст за митата преди 30 октомври, когато изпълнителната власт е задължена по закон да завърши разследването. Те ще влязат в сила от следващия ден.

Това все пак би оставило време за търсене на споразумение чрез преговори за определяне на гарантирани минимални цени за китайските електромобили, които биха компенсирали въздействието на държавните субсидии за техните производители.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"