fbpx

Жертви ли сме на „бързата мода“?

Около 100 хил. тона дрехи и битов текстил се изхвърлят в България годишно, което се равнява на 5 пъти теглото на НДК. Крайният резултатът е, че купуваме близо 15 кг текстил годишно, а изхвърляме 11 кг. Това изтъква в интервю за БТА Сирма Желева, изпълнителен директор на Българска асоциация „Кръгов текстил“.

По данни от ЕС през последните 5 години средностатистическият европеец си е купил между 15 кг и 26 кг текстилни продукти. Това се равнява на повече от емисиите, отделени при пътуването му до работа и обратно за същия период, отбелязва Желева.

По думите й текстилният сектор е сред най-големите консуматори на вода и е вторият най-голям замърсител на водата в света. Повече отпадни води се отделят от производството на текстил, отколкото от всички битови нужди на човечеството (в резултат на къпане, готвене, чистене и т.н.). Няма друга единична индустрия, която да консумира и замърсява толкова много вода, казва още тя.

Желева обръща внимание, че летните намаления са любими за много хора, защото могат да си купят доста дрехи за малко пари. „Но в дългосрочен план сделката не е изгодна – обикновено това е некачествен текстил, който не става за дълго носене и пълни гардеробите ни излишно. Често забравяме за тези дрехи още на следващия месец“, изтъква тя.

Данните показват, че обличаме дрехите си едва по 7-8 пъти. Оттам идва и негативната тенденция, че производството и продажбите на текстилни продукти се увеличават лавинообразно всяка година, а това води до все по-големи количества отпадъци от текстил.

Сирма Желева обръща внимание и на една позитивна тенденция – расте поколение, което е загрижено за околната среда и се бори с „бързата мода“. Това са хора, които виждат алтернатива в дрехите втора употреба, за тях те са осъзнат избор и дори ги намират за по-модерни и интересни. По-този начин изграждат своя уникален стил и в същото време показват загрижеността си за заобикалящата ги среда.

По думите й в България имаме доста добре развита търговия с дрехи втора употреба – нещо, което страните в Западна Европа се опитват да постигнат дори с влагането на доста средства за подкрепата на този бизнес. „Смятаме, че в България бизнесът трябва да бъде подкрепен. Не трябва да има такси за дрехи втора употреба, каквито идеи се чуват, напротив трябва да се търсят варианти повторната употреба да се насърчава, защото е част от кръговата икономика и новите „зелени“ бизнес модели“, коментира още изпълнителният директор на Българска асоциация „Кръгов текстил“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"