fbpx

България изостава по качество на крайбрежните води

Евростат представя различни инструменти за визуализация, представени в интерактивната цифрова публикация „Целта за устойчиво развитие (ЦУР 14) и аз“.

ЦУР 14 визира програмата „Живот под водата“, която има за цел да опази океаните, като гарантира, че те се използват устойчиво. Това включва опазване на морските и крайбрежните екосистеми, защита на най-малко 30% от крайбрежните и морските зони, както и предотвратяване и намаляване на морското замърсяване и въздействието на подкисляването на океана.

Мониторингът на ЦУР 14 в контекста на ЕС се фокусира върху напредъка, постигнат в подобряването на опазването на морето, в насърчаването на устойчив риболов и в осигуряването на здрави океани.

Интерактивният инструмент на Евростат позволява избиране на различни показатели на ЦУР 14, като например дела на крайбрежните зони за къпане с отлично качество на водата или повърхността на морските обекти, определени съгласно Натура 2000. Може да се видят данните за отделните страни на ЕС, както и да се правят сравнения.

България е сред страни от ЕС, имащи най-малък процент площ с качествени крайбрежни места за къпане. Страната ни е с 67.03 % при средно за ЕС 88.36, Литва, която е на първо място е със 100%.

Неприятни за нас, но не и изненадващи, са данните от интерактивния инстумент, отнасящи се за хора в бедност и социална изолация. По този показател сме първи в ЕС с 32.8% от населението, а индивидуалната ни графика сочи почти непрекъснат спад от 2010 година насам. Втори са румънците с 31.2 на сто, а средните стойности за ЕС са 20.9%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"