fbpx

Военната индустрия с ръст въпреки пандемията

Военната индустрия не познава криза. Продажбите на гигантите в отрасъла растат шеста поредна година според SIPRI (Стокхолмския институт за изледване на проблемите на мира). С ръст от 17% спрямо 2015 г. те стигат ново рекордно равнище, съобщава RFI.

Общият оборот на 100-те най-големи компании от военно-промишления комплекс достигна нов рекорд през 2020 г. с 470 млрд. евро, се посочва в доклада на SIPRI, публикуван на 6 декември. Макар да има известно забавяне на темпа на нарастване в сравнение с 2019 г., все пак продажбите през 2020 г. са се увеличили с 1,3%, докато през същия период спадът на световната икономика е бил 3%.

Тази устойчивост се обяснява, според SIPRI, с политиката на държавна помощ, водена от правителствата с цел да се смекчи ефектът от ограничителните мерки във връзка Ковид-кризата. Те поддържат отрасъла със увеличаването на държавните поръчки.

Характерните особености на пазара на оръжия играят също своята роля. Изпълняването на поръчките се разтегля с години. Следователно секторът е по-малко чувствителен на конюнктурни въздействия, дори и когато разкъсването на доставните вериги води до забавяне на част от доставките.

Този глобален ръст обаче прикрива известни неравномерности. Например продажбите на руските и френските компании са спаднали съответно с 6,5 и 7,7%. За сметка на това американските гиганти са в непрекъснат възход. Те заемат 6 от първите 10 места. Lockheed-Martin, който произвежда самолетите F-35 и ракети, запазва лидерската си позиция с оборот от 58,2 млрд. долара. Три китайски и една британска фирма допълват топ 10.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"