fbpx

Кабинетът отпусна нови 860 млн. лева за енергийни помощи

С две свои решение на днешното си заседание кабинетът отпусна още 860 млн. лв. за финансиране на схемата за даване на енергийни помощи за бизнеса.

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 г. в размер до 450 млн. лв. Средствата са осигурени от преизпълнение на данъчните приходи в Държавния бюджет и вариантите за тяхното изразходване бяха одобрени от Народното събрание на 23 декември.

С допълнителните средства ще бъдат компенсирани до края на м. март 2022 г. всички небитови потребители заради високите цени на електроенергията и природния газ. Това на практика е надграждане на програмата за компенсации, изпълнявана от служебното правителство, която предвиждаше бизнесът да бъде подпомогнат с по 110 лв/мвтч изразходвана електроенергия за месеците октомври и ноември.

Държавата ще плаща 75% от разликата между базовата цена от 185.59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред“ на Българската независима енергийна борса за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена за месец юли 2021 година.

Отпуснати са и 410 млн. лв., осигурени от централния бюджет, за операторите на електроразпределителните и електропреносната мрежа в странатаще. Те ще бъдат компенсирани в пълен размер за натрупания в периода юли – декември 2021 г. критичен дефицит от разходите за електроенергия за технологичните им нужди.

По закон мрежовите оператори закупуват енергията, необходима за покриване на технологичните им разходи, изцяло от свободния пазар. В същото време КЕВР определя прогнозна пазарна цена за покриване на технологични разходи, която за текущия регулаторен период е 131.27 лв/MWh за електроразпределителните дружества и 124.85 лв/MWh за ЕСО ЕАД. Тези стойности са значително под действителните борсови цени.

Анализите показват, че ако електроразпределителните предприятия и ЕСО ЕАД бъдат подкрепени по програмата, това ще намали финансовия дефицит, който следва да бъде компенсиран със следващо ценово решение на КЕВР и така ще ограничи необходимостта от съществено повишаване на цените на мрежовите услуги за всички крайни потребители. В този смисъл програмата „спестява“ по около 4.50 лв/MWh средно за присъединените към преносната мрежа и около 20 лв/MWh средно за присъединените към разпределителни мрежи, с каквито суми иначе би трябвало да се увеличат мрежовите такси заради натрупания дефицит. Това има пряко положително влияние върху всички потребители в страната – битови и небитови.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"