fbpx

Китайската икономика започва да разкрива недостатъците си

След бурен ръст извън всякакви познати норми от над 18% през първото тримесечие на тази година, китайската икономика забави крачка. През третото тримесечие ръстът едва достигна 4,9% от БВП, нещо непознато от 90-те години насам.

Сегашното забавяне на китайската икономика беше очаквано, но не и проблемите , които я засягат. В китайския модел, досега локомотив на световната икономика, се проявиха съществени недостатъци, пише RFI.

Факторът несигурност

Китай се изправя през множество фактори, пораждащи несигурност и нестабилност. Един от тях е честото прекъсване на електроподаването, което принуждава множество предприятия да преустановяват дейността си. Друг фактор са затрудненията, които изпитва гигантът за недвижими имоти Evergrande, задушаван от колосалния си дълг в размер на 260 млрд. евро. Колапсът на този гигант повлича целия сектор. В резултат купувачите стават недоверчиви и цените на жилищата спадат. Пазарът на недвижими имоти произвежда една четвърт от китайския БВП, ако към него се прибавят и съпътстващите отрасли. В миналото Пекин често използваше сектора на недвижимите имоти за насърчаване на икономиката като отприщваше достъпа до кредити.

Краят на лесните пари

Сега това средство може да бъде изоставено. Китайският министър на жилищното строителство заяви през януари 2021 г., че правителството няма повече да използва недвижимите имоти като средство за подкрепа на икономиката. При всички случаи простото допускане на фалита на Evergrande би довело до тежки последствия за китайската икономика. Колапсът на този гигант без съмнение е знак за края на ерата на лесните пари в Китай. Evergrande както и Kaisa са плод на китайското икономическо чудо и на хипер ръста, който Китай преживява от почти 40 години. Но това чудо не е нищо друго освен резултат от най-големия бум в историята на жилищното строителство, предизвикан от най-голямата миграция от селото към града виждана някога.

Китайското правителство се опита да предвиди тази свръхзадлъжнялост на компаниите за недвижими имоти. То постави червени линии, по-специално мерки, които да ограничават достъпа до заеми на тези фирми. Тези мерки обаче могат да се окажат недостатъчни. Това от което се страхува американският Федерален резерв, е заразата на китайската финансова система да не предизвика ефекта на доминото и да не засегне световната икономика, като се имат предвид търговските връзки на Китай с останалия свят. Въпросът, който се поставя днес е кой ще поеме управлението на сектора на недвижимите имоти, за да продължи икономическият ръст.

Какво означава лозунгът за „общ просперитет“?

Разбират ли чуждите инвеститори тези нови предизвикателства? По-скоро да. Пазарите възприеха зле кредитния рейтинг на Evergrande и Kaisa, който им бе даден от американската агенция за кредитен рейтинг Fitch Ratings Inc. Инвеститорите започват да разбират, че ръстът на Китай вече няма да бъде толкова бърз. Именно това трябва да се подразбира от новия лозунг, издигнат от Си Дзинпин за „общ просперитет“. Той означава промяна в икономическата политика.

Прекалено либералната ориентация на икономическата политика, възприета от Третия пленум на XVIII конгрес на Китайската комунистическа партия през 2013 г. доведе до много неравенства. Както подчертава Мари-Франсоаз Рьонар, автор на книгата „Китай в световната икономика – между зависимостта и господството“, трудността пред тази страна ще бъде „да се извърши преходът към нов модел на развитие в контекста на новите ограничения“. И демографското ограничение не е от най-маловажните. Работната ръка стана по-скъпа и по-квалифицирана. Следователно, едно от предизвикателствата на тази еволюция ще бъде заетостта.

Китай се насочва към високотехнологична икономика. Това обяснява завръщането на ръководната роля на държавата в икономиката и засилването на регулаторните органи в сектора на високите технологии. „Покачването на жизненото равнище в Китай беше резултат от икономическия ръст, а не от преразпределението на богатствата“, припомня Мари-Франсоаз Рьонар. Поддържането на социалния мир ще бъде приоритетна задача за китайските власти.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"