fbpx

Националният газов оператор на Гърция стана акционер в LNG терминала в Александруполис

И гръцкият национален газов оператор DESFA SA влезе в акционерната структура на компанията Gastrade SA, която отговаря за разработването на терминала за втечнен природен газ (LNG) при Александруполис. Участието бе ратифицирано на церемония в Атина.

DESFA придобива като акционер 20% дял в проекта за изграждане на плаващо съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) при гръцкия град Александруполис, като ратификацията се изпълнява след неотдавнашното одобрение от Европейската комисия – въз основа на Регламента за сливанията на ЕС – за придобиване на съвместен контрол върху Gastrade от DESFA, Елмина Копелузу, DEPA Commerce AE, GasLog Cyprus Investments Ltd. и българския газов оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Изграждането на терминала за втечнен природен газ при Александруполис е сред ключовите проекти от общ интерес на ЕК и е важен приоритет за Европейския съюз, тъй като подобрява сигурността и диверсифицира източниците и маршрутите на енергийни доставки.

Проектът насърчава конкуренцията между доставчиците на газ и подкрепя създаването на хъб в по-широкия регион на Югоизточна Европа, което ще води до по-ниски цени в полза за всички крайни потребители.

Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) ще бъде свързано с националната газопреносна система на Гърция чрез газопровод с дължина 28 км. По този начин втечненият природен газ ще може да достига до пазарите на Гърция, България и другите страни от региона – включително Румъния, Сърбия и Северна Македония, Молдова и Украйна. Очаква се терминалът да заработи до 2023 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"