fbpx

2200 туристически фирми получават 30 млн. лева държавна помощ

Министърът на туризма Христо Проданов е подписал одобрение за финансиране на 2200 заявления на предприятия от сферата на туризма.

Мярката в размер на 30 млн. лева представлява схема за държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства съгласно раздел 3.1 от Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на COVID-19. Кандидатстването и оценяването на заявления за получаването на помощ се осъществи в Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

Безвъзмездните средства се предоставят еднократно и се разпределят на пропорционален принцип спрямо броя на подадените и допуснати до разглеждане заявления за подпомагане и реализирания оборот без ДДС през 2019 г., но индивидуалният максимален размер на помощта за допустимите кандидати не може да надвишава 20% от този оборот.

Общият брой на кандидатите, подали заявления по схемата в рамките на установения срок, е 2799. Безвъзмездната финансова помощ, която всяко едно предприятие получава, е в размер на 1,14% от реализирания оборот за 2019 г. Средствата ще бъдат преведени по банков път в рамките на първата седмица на 2022 година.

Видно от публикувания списък е, че парите за получаване са крайно различни, варирайки от трицифрени до шестцифрени суми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"