fbpx

Цените скочиха, а ОПЕК предупреди, че не може да компенсира липсата на руски петрол

Цените на петрола започнаха покачване във вторник заради намаляване на опасенията за търсенето в Китай, след като Шанхай облекчи някои ограничения, свързани с COVID-19, съобщава Ройтерс. Друга причина за поскъпването е предупреждението на ОПЕК, че ще бъде невъзможно да се увеличи добива достатъчно, за да компенсира загубените руски доставки.

Фючърсите за суров петрол Brent поскъпнаха с $2,98 или 3,03% до $101,46 за барел, а американският West Texas Intermediate с $3 или 3,18% до $97,29 за барел.

Вчера стана ясно, че в Европейския съюз се обсъжда предложение за петролно ембарго на ЕС срещу Русия. В момента обаче няма подобно споразумение, като се очаква това да бъде дебатирано в края на май.

Петролният пазар все още е застрашен от голям шок, ако руската енергетика бъде санкционирана и този риск остава на масата“, изтъква Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA, цитиран от Ройтерс.

Днешният ценови скок на петролните пазари е следствие и на предупреждението от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че около 7 милиона барела дневно руски петрол могат да бъдат загубени поради санкции или други и че това би било невъзможно за компенсиране.

Предварително проучване на Ройтерс показва, че запасите от суров петрол в САЩ вероятно са се повишили с 1,4 милиона барела през седмицата до 8 април, след намаляване в продължение на три последователни седмици.

Анкетата е проведена преди доклад от Американския петролен институт, който трябва да бъде представен по-късно днес.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"