fbpx

Световното първенство по футбол в Катар в 10 цифри

Катар е най-малката държава, която някога е организирала световно първенство по футбол, но същевременно тя е и тази, която е инвестирала най-много пари. Нови стадиони, ежедневни кражби, икономически загуби: ето 10 важни цифри около организацията на събитието, обобщени от France 24.

220 милиарда евро

Това е общата цена за организацията на Мондиал-2022, според проучване на специализираната медия Front Office Sport, което е пет пъти повече от общите бюджети на последните седем световни първенства. Досега рекордът се държеше от Бразилия през 2014 г. с официални разходи от 15 милиарда евро, следвана от Русия през 2018 г. с 11 милиарда евро.

Катар построи шест чисто нови стадиона, оборудвани с ултрамодерна климатична система. Например, само стадион Ал Байт, с капацитет от 60 000 места, струва 3 милиарда евро, три пъти повече от Стад дьо Франс. Освен стадиона, бяха осъществени много градоустройствените проекти с изграждането на три линии на метрото, летище, нов град (Lusail) с хотели, голф игрища, луксозно яхтено пристанище…

55 километра 

Това е радиусът на района около столицата Доха, в който са разположени всички стадиони, на които ще се играят мачовете. Това беше един от основни аргументи на Катар, когато получи домакинството на първенството: да се организира компактно събитие, с близки една до друга инфраструктури. Според организаторите, най-краткото разстояние за пътуване е 5 км между Khalifa International Stadium и Education City Stadium.

974 контейнера

Това е броят на подвижните контейнери, от които е изграден стадион 974. Той е построен за случая с капацитет от 40 000 места и е предвиден да бъде демонтиран след първенството, за да бъде използван за други спортни състезания. Следващото му назначение обаче все още не е известно. 

3,2 милиона продадени билети 

Това е броят билети, пуснати в продажба за състезанието. Една трета от тях ще бъде предоставена за спонсори и телевизионни екипи. Към 17 октомври са продадени 2,89 милиона билета според данни, предоставени от ФИФА. Страните, купили най-много билети, са Катар, САЩ, Саудитска Арабия, Англия, Мексико, Обединените арабски емирства, Аржентина, Франция, Бразилия и Германия.

Близо 1,5 милиона зрители

В средата на октомври между 1,5 и 1,7 милиона души са кандидатствали за карта Hayya, която е ключът за влизане в Катар и посещение на срещите от Световното първенство през 2022 г. Цифрата е по-малка от тази в Русия, която прие 3 милиона зрители, но предизвикателството е голямо за една страна с едва 3 милиона жители.

168 „совалки“ ежедневно

Това е броят на полетите „совалки“, предвиждани ежедневно за превозване на запалянковците, които са отседнали в съседните на Катар страни по време на Световното първенство. По-конкретно, 60 полета ще се извършват дневно от Дубай (Обединени арабски емирства), 48 от Мускат (Оман), 40 от Рияд и Джеда (Саудитска Арабия) и 20 от град Кувейт (Кувейт). От своя страна, Air France временно ще поднови директните полети между Париж и Доха за първи път от 27 години, които ще бъдат между 3 и 6 на седмица.

6000 евро среден бюджет 

Това е цената, която един европеец трябва да плати, за да може да присъства на цялото Световно първенство, като тук се включват само полетите, настаняването и билетите, според асоциацията на футболните привърженици в Европа. Този бюджет е два-три пъти по-голям от това, което беше нужно в Русия преди четири години.

9 милиарда долара печалба 

Световната купа може да донесе общо 9 милиарда долара възвръщаемост на инвестициите, според председателя на организационния комитет на състезанието. За сравнение, според организационния комитет на първенството в Русия, то е позволило да се инжектират 12,5 милиарда евро в руската икономика между 2013 и 2018 г., или повече от 1% от нейния брутен вътрешен продукт (БВП).

3,6 милиона тона СО2 

Световното първенство през 2022 г. ще генерира до 3,6 милиона тона CO2, според доклад на ФИФА, публикуван през юни 2021 г., в сравнение с 2,1 милиона тона CO2 на Мондиал-2018. Но според редица неправителствени организации, тази цифра е силно подценена.

6500 загинали работници 

Според проучване на вестник „Guardian“, това е броят на работниците от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка, които са починали в Катар, след като страната спечели правото да организира Световната купа през 2010 година. Британската медия се позовава на данните на правителствата на тези страни, които са основните доставчици на работна ръка в Катар.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"