fbpx

Петролът с пореден седмичен спад

Петролът се отказа от ранни печалби и е напът за втори седмичен спад, притиснат от загрижеността относно отслабването на търсенето в Китай и по-нататъшното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ, анализира Ройтерс.

Китай, който според източници се стреми да забави вноса на суров петрол от някои износители, отбеляза увеличение на случаите на COVID-19, докато надеждите за смекчаване на агресивните повишения на лихвените проценти в САЩ бяха помрачени от забележки на някои служители на Фед тази седмица.

Както стоят нещата, двигателите на възходящите цени нямат мощност“, коментира Стивън Бренок от петролния брокер PVM. „И все пак с ембаргото на ЕС върху руския суров петрол след по-малко от три седмици, цените на петрола все още могат да завършат годината с гръм и трясък“, добавя той, цитиран от агенцията.

Суровият петрол Brent се понижи със 7 цента или 0,1% до 89,71 долара за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повиши с 9 цента, или 0,1%, до 81,73 долара. И двата бенчмарка се насочват към втора седмична загуба. Brent е на път да се понижи с повече от 6%, докато WTI е надолу с 8%.

Притесненията относно рецесията доминираха тази седмица, дори след забраната на Европейския съюз за морски доставки на руски суров петрол, която се задава на 5 декември, и намалените дневни доставки от ОПЕК+.

Премията на близките фючърси на Brent за шест месеца падна до 4,28 долара за барел, най-ниското ниво от август, което показва по-малко притеснение относно бъдещото предлагане.

Очаква се Федералният резерв да повиши лихвените проценти по-малко от 50 базисни пункта на срещата си на 13-14 декември след четири последователни повишения със 75 базисни пункта, сочат информации на Ройтерс. ОПЕК+, която започна нов кръг от съкращения на доставките през ноември, провежда политическа среща на 4 декември.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"