fbpx

България в групата страни от ЕС с под 40% иновативни предприятия

Последните резултати от CIS (проучване на иновациите в ЕС) показват, че повече от половината (53%) от всички предприятия в съюза са отчели някаква форма на иновационна дейност за периода 2018-2020 г., съобщава Евростат.

В кратък коментар се посочва, че инвестирането в научни изследвания и иновации, както и бизнес иновациите са свързани с широк спектър от дейности, които предприятията предприемат, за да внедрят иновационни процеси, да разработят нови стоки или услуги и да ги пуснат на пазара. Проучването на иновациите в общността докладва за два вида иновации: продуктова и иновация на бизнес процеси.

Най-висок дял на иновативни предприятия е отчетен в Гърция (73% от всички предприятия), следвана от Белгия (71%), Германия и Финландия (и двете по 69%) и Кипър (66%). За разлика от това, най-ниска иновационна активност се наблюдава в Румъния (11%), Латвия (32%), Унгария и Испания (по 33%) и Полша (35%). България е непосредствено преди Полша, в тази група с под 40% иновативни предприятия. Данните за страната ни сочат 5358 предприятия (36,2%) с иновационна дейнос.

Разпределението на предприятията по размер по отношение на иновациите в продукта и/или бизнес процеси през 2018-2020 г. показва, че големите предприятия (250+ служители) е по-вероятно да са въвели иновации (74%), отколкото средните (50-249 служители) компании (60%).

Според данните почти седем от десет големи компании са въвели иновация на бизнес процес (69%), а повече от половината са въвели продуктова иновация (55%). В огромното мнозинство от компаниите, определени като малки (10-49 служители), само почти четири от десет са иноватори в процесите, а около една четвърт са иноватори в продуктите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"