fbpx

Европарламентът ограничи разплащанията в брой в ЕС до €10 хил.

Европейският парламент одобри пакет от закони, укрепващи инструментариума на ЕС за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Законодателството съдържа и разпоредби за повишена бдителност по отношение на свръхбогати лица (общо богатство на стойност най-малко 50 000 000 EUR, без основното им местожителство), ограничение за целия ЕС от 10 000 EUR за разплащания в брой, освен между частни лица в не- професионален контекст и мерки за гарантиране на спазването на целеви финансови санкции и избягване на заобикалянето на санкциите.

С решението си евродепутатите дават на звената за финансово разузнаване (ЗФР) повече правомощия за анализиране и откриване на случаи на пране на пари и финансиране на тероризма, както и за спиране на подозрителни транзакции.

Новите закони включват засилени мерки за надлежна проверка и проверки на самоличността на клиентите, след което така наречените задължени субекти (напр. банки, мениджъри на активи и крипто активи или агенти за недвижими и виртуални имоти) трябва да докладват подозрителни дейности на ЗФР и други компетентни органи. От 2029 г. професионалните футболни клубове от най-високо ниво, участващи във финансови транзакции на висока стойност с инвеститори или спонсори, включително рекламодатели и трансфери на играчи, също ще трябва да проверяват самоличността на своите клиенти, да наблюдават транзакциите и да докладват всяка подозрителна транзакция на ЗФР.

Предстои законите да бъдат официално приети и от Съвета на ЕС, преди да бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"