fbpx

Канада планира да облага най-богатите, за да се подобри животът на най-младите

Правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо обяви въвеждането на нови данъци за най-богатите, за да финансира по-специално жилищната си политика и по този начин, по-малко от година преди изборите, да привлече най-младите, засегнати от непрекъснато увеличаващите се разходи за живот, пише latribune.fr.

В Канада правителството на Джъстин Трюдо иска да изпрати сигнал към най-младите избиратели. Предвижда се федералният бюджет да осигури приходи за повече от 20 милиарда канадски долара в рамките на пет години, главно благодарение на новото данъчно облагане, което ще засегне най-богатите. Тези допълнителни приходи ще бъдат насочени към секторите на образованието, жилищата и заетостта, проблеми, които засягат в най-голяма степен младите.

Днес един дърводелец или една медицинска сестра могат да плащат данъци с малко по-висока ставка от един мултимилионер. Това не е справедливо. Това трябва да се промени и ще се промени“, коментира министърът на бюджета Кристия Фрийланд. Тя обеща „справедливост за всяко поколение“. „За твърде много млади канадци, особено Милениалите и поколението Z, имаме усещането, че упоритият им труд не се отплаща“, допълва министърът. „Те не се ползват от същите условия, като техните родители, баби и дядовци“.

Да се построят допълнително 3,87 млн жилища до 2031 г.

След като изостава в социологическите проучвания с повече от 10 пункта от основния си съперник, лидера на консерваторите Пиер Поилиевр, за да спечели изборите, които ще се проведат след около година, премиерът-либерал Джъстин Трюдо трябва да си възвърне подкрепата на най-младите гласоподаватели на Канада, които го издигнаха на власт през 2015 г. Тъй като поскъпването на живота се превърна в основна грижа за повечето канадци, бюджетът включва поредица от нови разходи с цел намаляване на сметките на хората.

В условията на остра жилищна криза в страната, правителството поема ангажимента да построи до 2031 г. допълнително 3,87 милиона жилища „с темпове и в мащаби, невиждани след Втората световна война“, каза Трюдо в парламента. За да реализира тази цел, Отава ще предостави държавна земя за изграждането на жилища, ще преустрои федералните офиси в апартаменти и ще обложи с данък празните имоти. Цените на новите жилища паднаха леко през март, но не достатъчно, за да компенсират нарастващите разходи за лихви по ипотечните кредити, които отблъснаха много нови купувачи.

От началото на годината инфлацията се стабилизира под 3%, но за момента това не води до намаляване на лихвените проценти, определени от Националната банка на Канада. Този ръст на цените понастоящем оправдава очакванията на анализаторите.

Базовата инфлация продължи прогресивно да намалява през март, което дава възможност на Канадската банка да намали своите краткосрочни лихвени проценти“, казва Ройс Мендес, анализатор в Desjardins Bank.

От януари инфлацията е под 3%, което съвпада с очакванията на централната банка на Канада. Нейната прогноза е, че тя ще остане близо до това ниво през първата половина на 2024 г. Канадската статистическа служба отбелязва, че цените на бензина са се повишили през март с 4,5 % на годишна база, след увеличение от 0,8% през февруари. Цените на новите жилища паднаха леко през месеца, но не достатъчно, за да компенсират скока на лихвите. Наемите също се увеличиха, както и самолетните билети, дрехите и обувките и премиите по автомобилните застраховки. Телефонните и интернет услугите, както и цените на природния газ са спаднали.

Бюджетът също така предвижда средства за програма, позволяваща безплатна контрацепция, увеличаване на финансирането на борбата с чуждестранна намеса, както и за справяне с горските пожари. По повод посещението на френския министър-председател Габриел Атал, Джъстин Трюдо обяви закупуването на два канадски бомбардировача от Франция и подписването на „споразумение за по-добро сътрудничество в борбата с горските пожари. Миналата година Франция изпрати 350 пожарникари, за да помогнат на Канада за справяне с най-тежката, от гледна точка на пожарите, година в нейната истария, когато бяха опустошени повече от 15 милиона хектара.

Рецесията може да бъде избегната

Освен това икономистите, до които се допитва правителството, преразгледаха нагоре прогнозите за икономическия растеж за тази година на 0,7% в сравнение с предишната прогноза от 0,5% през ноември. Министърът на бюджета посочи, че националният дълг ще се увеличи леко през фискалната 2024-2025 година, за да достигне нов рекорд от 1,3 трилиона канадски долара. Съотношението дълг/БВП се очаква да падне до 41,9%.

Що се отнася до дефицита, той трябва да бъде малко по-нисък от очакваното, 39,8 милиарда канадски долара, и да остане стабилен, преди да започне да намалява през 2026-2027 г. Правителството очаква забавяне на икономиката през 2024 г., но смята, че може да избегне рецесия въпреки сравнително високите лихвени проценти, които затормозяват на икономиката.

Решението на канадското правителство идва в момент, когато на световно равнище, в рамките на ОИСР, Г-20 и ООН, се обсъжда въпросът за данъчното облагане на най-големите богатства.

В края на 2021 г. беше постигнато историческо споразумение с участието на почти 140 държави, които се ангажираха да обложат допълнително мултинационалните компании. Бяха приети два основни пакета: единият насочен към това да накара дигиталните гиганти да плащат данъци в страните, където се намират техните клиенти, а вторият – към облагане на най-големите компании с минимална ставка от 15%. Две години по-късно само част от пътя е измината: пакет 1 все още не се прилага поради липса на окончателна зелена светлина от всички страни, подписали първоначалното споразумение, по-специално от Съединените щати, където през тази година се провеждат президентски избори с ключово значение. Пакет 2 беше приет от Европейския съюз и други държави като Япония и Виетнам. Но и тук някои страни, включително Съединените щати, все още не са направили последната крачка. Според ОИСР, тази голяма данъчна реформа се очаква да донесе ежегодно над 200 милиарда долара данъчни приходи.

От страна на Г-20, бразилското председателство тази година е решено да намери консенсус за облагане на свръхбогатите, като дори се надява до юли да бъде подписана съвместна декларация относно международното данъчно облагане. Контурите на този потенциален глобален данък в момента са много неясни и параметрите все още се обсъждат. Остава неясна и степента на подкрепа на други членове на Г-20 за подобна реформа. Според икономиста, специалист по неравенствата, Габриел Зюкман, ако 3000-те милиардери на планетата плащат поне еквивалента на 2% от богатствата си като подоходен данък, той може да донесе допълнителни 250 милиарда долара.

И накрая, проектът на ООН е най-амбициозен: той има за цел да създаде хармонизирана данъчна система във всички региони на света, което беше предмет на историческа резолюция, приета през ноември в ООН по инициатива на Нигерия. Според нейните инициатори, рамката на ООН е най-подходяща за провеждане на тази реформа, защото обединява почти всички страни на планетата. Преди всичко това ще позволи всички държави да бъдат включени в една нова данъчна архитектура. Но се очертават множество пречки за постигане на това: твърде различните данъчни равнища в отделните страни правят подобна реформа несигурна; освен това страните от Севера, водени от САЩ и Европейския съюз, гледат с лошо око на тази инициатива.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"