fbpx

Депутати натовариха бюджета с 1,2 млрд. лева за „Мини Марица Изток“

За 6 години „Мини Марица Изток“ ще получат 1.2 млрд. лв. от бюджета – по 200 млн. лева годишно. Това става ясно от прието в енергийната комисия проект за решение, внесено от ГЕРБ, който светкавично още утре се предвижда да бъде гласуван в пленарна зала. Припомняме, на парламента му остават няколко работни дни, преди да излезе първо във великденска, а след това в предизборна ваканция, като мнозина виждат в подобни решения силен предизборен нюанс.

Парите са предвидени за рекултивация на терени и с него правителството се задължава, чрез министъра на финансите и министъра на енергетиката, да предприеме всички необходими действия при спазване на законодателството за осигуряване от държавния бюджет на средства за мините. С парите трябва да бъдат обезпечени дейностите по техническа рекултивация на нарушените терени на находище „Източно маришки въглищен басейн“.

Подобни средства не са заложени в Бюджет 2024 г. и ако парламентът ги одобри, което е почти сигурно, трябва да бъдат за сметка на други разходи или за сметка на по-голям дефицит.

Членовете на комисията от ПП-ДБ гласуваха „въздържал се“, като според Радослав Рибарски, цитиран от Economic.bg, „целта на това решение е изцяло предизборна“, защото по разчети, които той е виждал, за рекултивацията са необходими повече пари.

В мотивите за решението е записано, че драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности през 2023 г. и в началото на 2024 г. се отразява крайно неблагоприятно на дейността на „Мини Марица Изток“. Намалените приходи на дружеството водят до невъзможност за финансиране на всички дейности и мероприятия за възстановяване на нарушените терени и привеждане на находището в устойчиво състояние. Записано е още, че за мащабните дейности по рекултивация са необходими 15 години.

Депутати поискаха в проекта да бъде стриктно записано, че рекултивацията трябва да бъде извършена от самото предприятие, а не от външни фирми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"