fbpx

МАЕ обяви: бъдещето е фотоволтаици+батерии

Ръстът на батериите изпреварва почти всички други технологии за чиста енергия през 2023 г., тъй като намаляващите разходи, напредъкът на иновациите и подкрепящите индустриални политики спомагат за увеличаване на търсенето на технология, която ще бъде от решаващо значение за постигането на целите за климата и енергията, очертани на климатичната конференция COP28 в Дубай.

Това е сред основните констатации на доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), представящ за първи път цялостен анализ на глобалната екосистема на батериите.

За по-малко от 15 години, изтъква анализът, разходите за батерии са паднали с повече от 90%, един от най-бързите спадове, наблюдавани някога в технологиите за чиста енергия. Най-разпространеният тип батерии, литиево-йонните, обикновено се свързват с потребителската електроника. Но днес енергийният сектор отговаря за над 90% от общото търсене на батерии. Само през 2023 г. внедряването на батерии в енергийния сектор се е увеличило с повече от 130% на годишна база, добавяйки общо 42 гигавата (GW) към електрическите системи по света. В транспортния сектор батериите са позволили продажбите на електрически автомобили да скочат от 3 милиона през 2020 г. до почти 14 милиона миналата година, като се очаква по-нататъшен силен растеж през следващите години.

Секторите на електроенергията и транспорта са два ключови стълба за достатъчно бързо намаляване на емисиите, за да се постигнат целите, договорени на COP28, и да се запази възможността за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 °C“, казва изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

По думите му батериите ще осигурят основите и в двете области, играейки безценна роля в увеличаването на възобновяемите енергийни източници и електрифицирането на транспорта, като същевременно доставят сигурна и устойчива енергия за бизнеса и домакинствата.

Комбинацията от слънчеви фотоволтаици и батерии днес е конкурентна на новите въглищни централи в Индия. И само през следващите няколко години ще бъде по-евтино от новите въглища в Китай и газовата енергия в Съединените щати. Батериите променят играта пред очите ни“, подчертава Бирол.

От агенцията съветват внедряването на батерии да се разшири значително до края на десетилетието, за да може светът да върви по пътя към своите енергийни и климатични цели. При този сценарий общият капацитет за съхранение на енергия се увеличава шесткратно до 2030 г. в световен мащаб, като батериите представляват 90% от увеличението, а помпената водна енергия за по-голямата част от останалата част.

От МАЕ изтъкват, че за да се утрои глобалният възобновяем енергиен капацитет до 2030 г., ще са необходими 1 500 GW акумулаторни батерии, а недостатъчното разполагане на достатъчно батерии би рискувало да спре прехода към чиста енергия в енергийния сектор.

Посочва се и основното предимство на батериите – позволяват по-големи дялове на възобновяемите енергийни източници в енергийната система и пренасочват доставките на електроенергия към момента, в който е най-необходима.

За да се разширят батериите в световен мащаб, докладът установява, че разходите трябва да се намалят допълнително, без да се прави компромис с качеството и технологията. Осигуряването на енергийна сигурност също изисква по-голямо разнообразие във веригите за доставки, включително за извличане и обработка на критичните минерали, използвани в батериите – и за производството на самите батерии.

Анализът констатира, че световното производство на батерии се е увеличило повече от три пъти през последните три години. Докато Китай произвежда повечето батерии днес, докладът показва, че 40% от обявените планове за производство на нови батерии са в развити икономики като Съединените щати и Европейския съюз. Ако всички тези проекти бъдат изградени, тези икономики ще имат почти достатъчно производство, за да посрещнат собствените си нужди до 2030 г. по пътя към нетни нулеви емисии.

Докладът подчертава още гъвкавостта на съхранението на батерии за поддържане на електрическата сигурност икономически ефективно като част от прехода към чиста енергия. В енергийния сектор батериите помагат за изглаждане на променливостта на възобновяемото електричество от технологии като вятърна и слънчева енергия. Освен това съхранението на батерии може да облекчи претоварването на мрежата по време на високо захранване, като предлага изход за улавяне и съхраняване на излишната възобновяема електроенергия, която иначе би била загубена. И те предоставят високо технически услуги на мрежата, като контрол на напрежението и честотата, които могат да помогнат на системните оператори.

Батериите също могат да играят жизненоважна роля за подобряване на достъпа до електричество за тези, на които все още липсва. По пътя към постигане на универсален достъп до енергия в световен мащаб до 2030 г. те помагат на 400 милиона души в нововъзникващи и развиващи се икономики да получат достъп до електроенергия чрез децентрализирани решения като слънчеви домашни системи и мини мрежи с батерии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"