fbpx

Китай световен доминатор по брой патенти, свързани с AI

Visual Capitalist представя броя на свързаните с Изкуствен интелект (ИИ, AI) патенти, одобрявани в периода от 2010 г. до 2022 г. (последните налични данни). Данните, ползвани от изданието, са на Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии (CSET), достъпен чрез доклада за индекса на ИИ за 2024 г. на Станфордския университет.

Обобщената информация показва, че Китай за първи път изпреварва САЩ през 2013 г. Оттогава страната отбелязва огромен ръст в броя на издадените патенти за ИИ всяка година. А през 2022 г. Китай вече има повече патенти от всички други страна, взети заедно.

Въпреки че това предполага, че страната е много активна в изследването на областта на изкуствения интелект, това не означава непременно, че Китай е най-напред по отношение на способности.

Visual Capitalist

Според CSET патентите за ИИ се отнасят до математически връзки и алгоритми, които се считат за абстрактни идеи съгласно патентното право. Те също могат да имат различно значение в зависимост от това къде са подадени.

В САЩ патентоването на AI е съсредоточено сред големи компании, включително IBM, Microsoft и Google. От друга страна, патентоването на AI в Китай е по-разпространено между правителствени организации, университети и технологични фирми (напр. Tencent).

По отношение на фокусираните области, патентите на Китай обикновено са свързани с компютърното зрение, област от AI, която позволява на компютрите и системите да интерпретират визуални данни и входни данни. Междувременно усилията на Америка са по-равномерно разпределени в изследователските области.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"