fbpx

Въпреки заплахата от загуба на евросредства, парламентът спешно прие енергийните промени

В предпоследния редовен ден от мандата си парламентът окончателно прие текстове, които вероятно ще лишат страната ни от сериозно европейско финансиране и още по-голямо забавяне в усвояване на траншовете по ПВУ.

Първо, инициирано от БСП и подкрепено от останалите групи, без ПП-ДБ, парламентът отложи разглеждането и гласуването на актуализираната Пътна карта за климатична неутралност. Това е ключов документ към Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), чрез който България очаква милиарди от Брюксел, както и поетите от България ангажименти в областта на Зелената сделка.

След това по предложение на ГЕРБ и ДПС депутатите, отново без ПП-ДБ, задължиха Министерския съвет да осигури от бюджета по 250 млн. лв. годишно до 2028 г. Парите целево трябва да се използват за рекултивация на терените, от които са добивани въглища. Предполага се обаче, че ще бъдат използвани за заплати на работещите там и за туширане на напрежението, което, случайно или не, ескалира днес с протест на миньори и енергетици, блокирали центъра на София.

Всъщност първоначалното предложение, прието вчера от комисията, бе траншовете да са по 200 млн. лева за пет години, но по предложение на ДПС това бе променено на 250 млн. за четири години, тъй като това не се отразявало на крайната сума. Средствата за тази година не са предвидени в бюджета и не е ясно как ще бъдат осигурени*. Освено това е редно да бъде изчакано становище на ЕК, тъй като това се явява държавна помощ.

Изрично е записано и, че средствата ще се предоставят само при условието, че дейностите по рекултивация се извършват единствено от „Мини Марица Изток“, а не се допуска възлагане или преотдаването им.

По време на обсъждането на текстовете в комисия вчера Радослав Рибарски от ПП-ДБ предположи, че това е популистко и предизборно решение, тъй като парите, нужни за рекултивация, всъщност са много повече от гласуваната сума.

Окончателно бе прието и решението за отлагане на освобождаването на цените на електроенергията на едро (либеризацията) с една година – вместо от 1 юли тази година, от 1 юли догодина. БСП дори се опитаха да удължат срока до три години, но това не мина в пленарна зала.

Това означава, че КЕВР още една година ще определя цените на тока за бита, а обществените доставчици ще продължат да купуват квоти ток, произведени от АЕЦ, ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, която ще продължи да продава скъпия си ток на бита.

Все пак депутатите запазиха задължението от 1 януари 2026 г. битовите потребители да купуват вече ток по борсови цени.

От Mediapool уточняват, че сега до края на април електроснабдителните дружества трябва да внесат в енергийния регулатор своите заявления за цените от 1 юли 2024 г.

До 30 юни 2025 г. доставчиците „Електрохолд“, ЕВН и „Енергопро“ трябва да сключат договори за компенсиране на разходите им за това, че от 1 юли същата година ще купуват ток от борсата, а правителството ще определи базова цена на тока, която ще плаща битът.

До 31 май 2025 г. трябва също така да проведат информационни и разяснителни кампании за битовите крайни клиенти за ползите от либерализацията на пазара, възможностите за избор на краен доставчик и възможностите за компенсиране на цените на битовите крайни клиенти.

Радослав Рибарски, цитиран от изданието, изрази съмнението си, че тази подготовка ще се извърши до предлаганите дати, припомняйки, че сме в подготовка за либерализация от 2019 г.

*Няколко часа след гласуванията в НС от Министерски съвет разпространиха съобщението, че още тази сутрин правителството е отпуснало 200 млн. лв. за „Мини Марица-изток“. В кратки срокове ще бъдат предвидени и допълнителни 50 млн. лв. съобразно приетото от Народното събрание. Не е ясно обаче, на какво основание са отпуснати първите 200 млн. лева, при положение, че още е нямало решение на парламента.

Става ясно, че държавата ще увеличи поетапно акционерното си участие в капитала на „Български енергиен холдинг“ ЕАД чрез парична вноска. Със средствата ще бъде увеличен капиталът на „Мини Марица-изток“ ЕАД за обезпечаване на всички необходими дейности и мероприятия за възстановяване на нарушените територии и привеждане на находище „Източно маришки въглищен басейн“ в устойчиво състояние.

Решението е средносрочно и ресурсът ще бъде заложен за следващите 4-5 години, подчерта енергийният министър Владимир Малинов. По думите му това ще позволи тази базова мощност да продължи своята работа, без социално напрежение и съобразно екологичните изисквания.

Енергийният министър изтъква още, че финансовото състояние на „Мини Марица-изток“ е изключително влошено. Към момента по сметките на дружеството са налични едва 6 млн. лв., като само за заплати са нужни 27 млн. лв. месечно. Няма никакъв заделен ресурс, добавя министърът, като по думите му причина за това състояние е както пазарната конюнктура, така и отнемането на печалбите на дружеството през изминалата година.

Министърът на енергетиката посочи още, че престои да бъде изменена инвестиционната програма на „Мини Марица-изток“, като изпълнението и контролът ще бъдат реализирани съвместно със синдикатите. Това ще бъде допълнителна гаранция за публичното и прозрачно разходване на средствата.

Постановлението и Решението на МС за промени по бюджета на Министерството на енергетиката и за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на БЕХ ЕАД ще влязат в сила от датата на получаване на положително решение за държавна помощ от Европейската комисия или на становище, че увеличаването на капитала не представлява държавна помощ по смисъла на чл. 107, ал. 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"