fbpx

ЕК разработи нови правила, на които да отговарят мобилните телефони на пазара в ЕС

Европейската комисия предложи нови правила, които да помогнат на потребителите да направят информиран и устойчив избор при закупуване на мобилни и безжични телефони и таблети съгласно съществуващия регламент на ЕС за енергийното етикетиране.

Мобилните телефони и таблети, произведени съгласно тези правила, ще спестяват почти 14 тераватчаса първична енергия всяка година до 2030 г. Това е една трета от потреблението на първична енергия на тези продукти днес. Новите правила също така ще помогнат за оптимизиране на използването на критични суровини и ще улеснят тяхното рециклиране.

Съгласно предложения днес Регламент за енергийно етикетиране, смартфоните и таблетите, пуснати на пазара в ЕС, ще трябва да показват информация за тяхната енергийна ефективност, дълготрайност на батерията, защита от прах и вода и устойчивост на случайни изпускания. С това за първи път продукт, пуснат на пазара на ЕС, ще трябва да показва оценка за поправка. Това ще помогне на потребителите в ЕС да направят по-информиран и устойчив избор при покупка и ще насърчи устойчивото потребление.

Новите продукти ще използват съществуващите и добре познати енергийни етикети на ЕС скала A-G, а общоевропейската база данни – Европейски продуктов регистър за енергийни етикети (EPREL) – ще предостави допълнителна информация за продукта.

Освен това наскоро одобреният регламент за екодизайн определя минимални изисквания за мобилни и безжични телефони и таблети, които се пускат на пазара на ЕС, включително:

  • Устойчивост на случайно изпускане или надраскване, защита от прах и вода и използване на достатъчно издръжливи батерии. Батериите трябва да издържат на поне 800 цикъла на зареждане и разреждане, като същевременно запазват поне 80% от първоначалния си капацитет.
  • Правила за разглобяване и ремонт, включително задължения за производителите да предоставят критични резервни части на сервизите в рамките на 5-10 работни дни и до 7 години след края на продажбите на продуктовия модел на пазара на ЕС.
  • Наличие на надстройки на операционната система за по-дълги периоди: най-малко 5 години след пускането на продукта на пазара.
  • Недискриминационен достъп за професионални сервизи до всеки софтуер или фърмуер, необходим за подмяната.

Тези правила за енергийно етикетиране предстои да преминат в Европейския парламент и Съвета двумесечен период на проверка, след което ще бъдат официално приети, ако няма възражения срещу текста от страна на съзаконодателите.

За да се уеднакви влизането в сила на тези два законодателни акта относно една и съща категория продукти, тяхното публикуване в Официален вестник ще се извърши в един и същи ден, след като бъдат приети правилата за енергийно етикетиране.

След влизането им в сила и двете предложения предвиждат 21-месечен преходен период, преди изискванията да станат приложими.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"