fbpx

Свито потребление вкарва Германия в рецесия

Германия ще изпадне в рецесия през 2023 г., според ревизираните надолу прогнози на два германски икономически института.

Най-голямата европейска икономика ще изпадне в рецесия през 2023 г., предизвикана най-вече от инфлацията, която подкопава покупателната способност, според прогнозите на два германски икономически института, цитирана от Capital.fr.

Берлинският институт DIW изчислява, че икономическат активност в Германия ще се свие леко с 0,2% пре тази година, което се дължи главно на забавянето през първото тримесечие. IfW от Кил очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от 0,3% на годишна база и корегира същетвено прогнозата си от пролетта от ръст от 0,5% към спад. Германското правителство все още очаква растеж от 0,4% за 2023 г., според последната му прогноза от април. ОИСР заяви в началото на юни, че вижда нулев растеж за Германия. МВФ прогнозира рецесия със спад от 0,1% от БВП.

Засегната от високата инфлация и повишаването на лихвените проценти, активността, измерена чрез БВП, спадна с 0,3% между януари и март, след спад от 0,5% между октомври и декември. Това е рецесия в технически смисъл, тоест две поредни тримесечия на спад, нещо, което не се е случвало от пандемията Ковид-19 през 2020 година.

Двата института смятат, че запазването на устойчивата инфлация и произтичащият от това спад в покупателната способност на домакинствата ще продължи да забавя германската икономика. За цялата година те предвиждат увеличение на потребителските цени с 5,9% (DIW) и 5,8% (IfW). Въпреки това, най-ниската точка изглежда беше достигната тази зима, тъй като се очаква инфлацията да спадне през следващите месеци и през останалата част от годината трябва да видим „умеренръст“, преди рязко възстановяване през следващата година, според IfW.

За 2024 г. се очаква растежът на Германия да достигне 1,8% (IfW) и 1,5% (DIW). „По-ниските цени, нарастващите реални доходи и по-високите разходи за потребление ще бъдат ключът към икономическото възстановяване“, казва директорът на DIW Тим Бьонке, който очаква лек ръст през второто тримесечие. Индустрията също има потенциал да навакса след Ковид тъй като има достатъчно поръчки. Рискът от инфлация обаче „не е напълно премахнат“ и съчетан с повишаването на лихвените проценти, тези фактори могат да „задушат възстановяването на германската икономика“, предупреждава Дани-Кнедлик, експерт в DIW. Междувременно ЕЦБ отново повиши основните си лихвени проценти като даде да се разбере, че смята да продължи борба с инфлацията, дори ако еврозоната е навлязла в рецесия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"